Na hranici Arménie a Ázerbájdžánu padlo už 13 lidí, Moskva žádá zdrženlivost

  • 124
Nejméně 13 mrtvých mezi arménskými a ázerbájdžánskými vojáky si už vyžádal ozbrojený střet, který od neděle trvá na společné hranici obou zemí. Vztahy těchto bývalých sovětských republik jsou napjaté od vypuknutí konfliktu o enklávu Náhorní Karabach v roce 1988. Ten vyústil ve válku se 30 tisíci oběťmi. Moskva nyní obě strany vyzvala ke zdrženlivosti.

Střílet se začalo z děl v neděli odpoledne v úseku společné hranice u arménské oblasti Tavuš. Z vyvolání střetu s údajným cílem obsadit pozice jednotek druhé strany se obě armády obviňují navzájem.

Baku v úterý oznámilo, že od rána zahynulo sedm ázerbájdžánských vojáků, včetně generálmajora a plukovníka. Už v pondělí Ázerbájdžánci informovali o čtyřech příslušnících ozbrojených sil, kteří padli v prvních dvou dnech konfliktu. Kromě toho se také objevila informace o smrti jednoho civilisty.

Na druhé straně Jerevan se v neděli ani v pondělí o svých ztrátách na životech nezmínil. V pondělí přiznal smrt dvou vojáků, majora a kapitána. Arménci přitom obvinili protivníka, že jeho palba zasáhla civilní objekty v příhraničním městě Berd.

Mluvčí arménského ministerstva obrany podle agentury AFP řekl, že Ázerbájdžánci „dnes ráno pokračovali v útocích různé intenzity“. Podle něj při tom nasadili dělostřelectvo, tanky a rovněž bezpilotní letouny.

Moskva, která působí jako prostředník při rozhovorech o urovnání sporu o Náhorní Karabach, vyzvala Arménii a Ázerebájdžán ke zdrženlivosti. „Jsme hluboce znepokojeni přestřelkami na hranici obou zemí,“ uvedl mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov. I v tomto střetu nabídl ruské zprostředkování.

K ozbrojeným incidentům na hranicích mezi oběma státy, ležícími v oblasti Kavkazu, dochází přes uzavřené příměří poměrně často. Například v srpnu 2014 v bojích zahynulo 13 ázerbájdžánských vojáků, arménská strana z Náhorního Karabachu hlásila pět vlastních padlých. V dubnu 2016 si čtyři dny bojů vyžádaly desítky mrtvých. Menší přestřelky jsou hlášené neustále.

Nicméně nejnovější konflikt se odehrává na jiném místě, než je sporný Náhorní Karabach. Oblast Tavuš přiléhá k nejsevernějšímu úseku arménsko-ázerbájdžánské hranice.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video