Ukrajinská armáda trénuje, aby byla připravená bránit a odrážet nepřátelské...

Ukrajinská armáda trénuje, aby byla připravená bránit a odrážet nepřátelské útoky v případě rozsáhlé invaze. (9. srpen 2021) | foto: Reuters

Výbuchy, hluk, střelba. Ukrajinská armáda trénuje v Kyjevě mezi paneláky

  • 228
Ukrajinská armáda trénuje v hlavním městě, aby byla připravená bránit a odrážet nepřátelské útoky v případě rozsáhlé invaze. Informovala o tom agentura Ukrinform. „Výcvik je pořádaný na vysoké úrovni, ukazuje to, že chápeme, v jaké době žijeme a s kým se potýkáme,“ řekl ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Úřady informovaly, že se střelby ani výbuchů lidé nemusí bát.

„Jsme připraveni bránit a odrážet nepřátelské útoky jak v případě rozsáhlé invaze, tak v případě pokusů o dobytí kritické infrastruktury a strategicky důležitých zařízení, včetně provozních letišť,“ poznamenal vrchní velitel ozbrojených sil Ukrajiny generálmajor Valeriy Zaluzhny.

Důvodem výcviku je i zkontrolování bojeschopnosti ukrajinské armády. Výcvik probíhá zároveň na pěti místech a skončí pátečním večerem. 

Místní úřady podle agentury Ukrinform požádaly Kyjevany, aby se hlučných zvuků nebáli.

Vojáky v praxi přijel na jedno z míst podpořit i ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Během své návštěvy se podíval do nového výcvikového tábora, který byl postaven podle standardů NATO. Je určen pro 2 500 lidí, součástí je kasárna, sportoviště i jídelna. 

„Jsem rád, že vojenská cvičení probíhají i na našem ukrajinském ostrově Zmiyinyy, nikdy tu nebyla pořádaná na tak vysoké úrovni. Ukazuje to, že chápeme, v jaké době žijeme a s kým se potýkáme,“ řekl.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video