U parlamentu v Ankaře se odpálil atentátník, dalšího v přestřelce zabila policie

  • 6
V blízkosti tureckého parlamentu v Ankaře se v neděli ráno ozvala silná exploze. Podle tureckých médií se z parlamentní čtvrti, kde sídlí i četná ministerstva, ozývala také střelba. Turecký ministr vnitra hovoří o teroristickém útoku. Na místě se podle něj odpálil sebevražedný atentátník a zraněni byli dva policisté. Druhého atentátníka policie zastřelila.

„Dva teroristé přijeli v lehkém vojenském vozidle kolem půl desáté dopoledne (08:30 SELČ) před vstupní bránu Generálního bezpečnostního ředitelství našeho ministerstva vnitra a provedli bombový útok,“ citovala AFP ministerstvo.

To dodalo, že při následné přestřelce byli lehce zraněni dva policisté. Bezpečnostní složky v oblasti postavily zátarasy a zahájily vyšetřování.

Výbuch nastal jen několik hodin před zahájením zasedání parlamentu. Ten se v neděli za účasti prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana znovu schází po tříměsíční letní přestávce.

Na pořadu jednání je v příštích týdnech mimo jiné hlasování o přistoupení Švédska k NATO, které Turecko už několik měsíců blokuje. Ankara požaduje, aby Švédsko přijalo tvrdší opatření proti zakázané Straně kurdských pracujících (PKK). Podle státní televizní stanice TRT se má brzy konat také hlasování o nasazení turecké armády v Iráku a Sýrii.

Šéf české diplomacie Lipavský napsal na sociální síť X, že důrazně odsuzuje teroristický útok v Ankaře a očekává, že pachatelé budou postaveni před soud.

Policie oznámila, že bude provádět řízené výbuchy „podezřelých balíčků“ v jiných částech Ankary. K dnešnímu incidentu došlo téměř rok poté, co při výbuchu na rušné pěší zóně v centru Istanbulu zahynulo šest lidí a 81 bylo zraněno. Turecko z něj obvinilo kurdské ozbrojence. Dnešní bombový útok je také první v Ankaře od roku 2016.

Turecko zasáhla vlna násilností v letech 2015 a 2016. K několika útokům ve velkých tureckých městech se tehdy přihlásili nebo z nich byli obviněni kurdští bojovníci, takzvaný Islámský stát (IS) a další skupiny.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video