Letoun F-16 tchajwanského letectva na archivním snímku

Letoun F-16 tchajwanského letectva na archivním snímku | foto: Reuters

Amerika stíhačky F-16 Tchaj-wanu zřejmě neprodá, nechce dráždit Čínu

  • 35
Tchaj-wan se patrně svých vysněných bojových letounů F-16C/D nedočká. Američtí politici nechtějí rozzlobit svého největšího věřitele Čínu, která ostrov považuje za své odtržené území.

Tchaj-wan už několikrát žádal Washington, aby dal prodeji strojů společnosti Lockheed Martin zelenou. Nové stíhačky prý potřebuje, aby mohl čelit rostoucí vojenské síle Číny, která ostrov považuje za svoji odtrženou provincii.

Tchaj-wan a Čína

Tchaj-wan se oddělil od pevninské Číny v roce 1949, kdy moc na ostrově převzali nacionalisté prchající z Číny po vítězství komunistů. Od tohoto roku má vlastní vládu. Peking však stále pohlíží na zemi jako na součást svého území. Vztahy mezi Čínou a Tchaj-wanem se podstatně zlepšily od května 2008, kdy se stal tchajwanským prezidentem Ma Jing-ťiou se slibem nekonfrontační politiky vůči pevninské Číně.

Podle serveru Defense News už ale Američané  tchajwanskému ministerstvu obrany dali najevo, že žádný obchod nebude. "Spojené státy nás hrozně zklamaly," řekl serveru nejmenovaný zdroj z ministerstva.

Podle zmiňovaného webu dorazila minulý týden na ostrov delegace z Pentagonu a místo moderních stíhaček nabídla Tchajwancům jen vylepšení jejich starších strojů F-16A/B. Washington, Tai-Pei ani Lockheed Martin tyto informace oficiálně nekomentovaly.

Ani navrhovaný upgrade 146 starších strojů není k zahození a tchajwanskému letectvu by novější stroje do značné míry vynahradil. Za 4,2 miliard dolarů by letouny například dostaly víceúčelové radary AESA, které jsou schopny sledovat několik cílů najednou.

Jejich výkonnější verze dokonce umí soustředěným paprskem energie ničit elektroniku nepřátelských cílů. "Tato vylepšení by z nich udělala nejvyspělejší stroje F-16 tohoto typu na světě. Nakonec by to mohl být i výhodnější obchod," míní expert na zbraňové systémy Richard Bitzinger.

Ožehavé téma

Spojené státy sice v roce 1979 uznaly Čínskou lidovou republiku, nadále ale zůstávají největším spojencem Čínské republiky čili Tchaj-wanu. Američané se zavázali, že v případě útoku přispěchají ostrovnímu státu na pomoc.

Když se Obamova administrativa minulý rok rozhodla prodat Tchaj-wanu zbraně za 6,7 miliard dolarů, Čína s ní na protest přerušila vojenský dialog. Vztahy se sice mezitím opět zlepšily, dodávky zbraní na Tchaj-wan ale stále zůstávají velmi citlivým tématem.

Letoun F-16 tchajwanského letectva na archivním snímku
Letouny F-16 tchajwanského letectva na archivním snímku

Letouny F-16 tchajwanského letectva na archivním snímku

Definitivní rozhodnutí o prodeji stíhaček padne v říjnu. Do té doby se musí Washington rozhodnout mezi závazky vůči svému spojenci a náklonností Pekingu, který je jeho největším věřitelem.

Když USA před dvěma týdny poprvé v historii přišly o špičkový úvěrový rating, kritizoval Peking o americkou vládu s tím, že by měla věnovat méně peněz na vojenské výdaje ve světě. Jeden čínský bulvár nedávno napsal, že by Čína měla "použít svých finanční zbraní, aby dala Washingtonu facku" za dodávky zbraní na Tchaj-wan.

Tai-pei, Tchaj-wan

Tai-pei, Tchaj-wan

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video