Demonstrace na podporu syrského prezidenta Bašára Asada v Damašku (24. června

Demonstrace na podporu syrského prezidenta Bašára Asada v Damašku (24. června 2011) | foto: AP

Amerika počítá s udržením Asada a nabádá syrskou opozici k dialogu

  • 27
Washington údajně tlačí syrskou opozici k dialogu s režimem Bašára Asada. Opozice jedná o Spojenými státy zaštítěné cestovní mapě reforem, podle které by Asad dále vedl zemi a řídil předání moci. Washington jakoukoliv spojitost s dokumentem odmítá.

Podle listu The Guardian zástupci amerického ministerstva zahraničí vybízí opoziční kruhy k debatě o dokumentu, který se v pondělí objevil na první konferenci odpůrců režimu v Damašku. Asad by podle tohoto návrhu měl dohlížet na "bezpečný a mírový přechod k občanské demokracii".

Dokument vyzývá k lepší kontrole nad bezpečnostními složkami, rozpuštění ozbrojených gangů odpovědných za nejhorší zvěrstva proti demonstrantům, právo na mírumilovné demonstrace, svobodu tisku a ustavení přechodného parlamentu.

Asadova strana Baas by se podle cestovní mapy měla podřídit novému zákonu o politických stranách. Partaj, která mocenský monopol v Sýrii drží od roku 1963, by v přechodném národním shromáždění získala třetinu křesel, zbytek by po poradě s opozicí dosadil Asad.

Některé z těchto návrhů už během prezidentových projevů zazněly, což posiluje spekulace, že on sám se cestovní mapu do jisté míry řídí. Pod dokumentem jsou podepsáni Luaj Husejn a Mán Abdesalám, sekulární intelektuálové, kteří předsedali povolené konferenci syrské opozice v Damašku.

Opozice návrhy odmítá

Washington ale odmítá, že by v přípravě dokumentu měl prsty. "Podporujeme skutečný dialog mezi opozicí a režimem, ale sami nic nenavrhujeme. Chceme se dočkat demokratické Sýrie, ale to je v rukou syrského lidu," řekl mluvčí ministerstva zahraničních věcí.

Spojené státy syrského vůdce vytrvale nabádají, aby provedl reformy nebo odstoupil. Nikdy ale otevřeně nevyzvaly k jeho násilnému svržení, jak činí v případě libyjského diktátora Kaddáfího. Americký velvyslanec v Damašku Robert Ford podle představitelů syrského exilu opozici k rozhovorům s režimem vybízí.

Opozice návrhy cestovní mapy odmítá. "Toto je plán reforem, který režim ponechává u moci. Je to minimum, které Západ uspokojí. Režim chce vytvořit oficiální opozici a ostatní odsunout. Jak mohu uznat Asadovu legitimitu, když miliony lidí v ulicích požadují jeho odchod?" namítl jeden významný představitel opozice.

Asadovi odpůrci jsou hluboce rozděleni v názorech, jak dál své protesty směřovat. Žádní významní představitelé režimu na druhou stranu barikády nepřeběhli a opozice se obává, že Damašek brzy nepokoje zpacifikuje. Nepokoje v Sýrii trvají od poloviny března a vládní jednotky podle opozice při brutálních represích zabily více než 1 400 lidí.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video