Američtí vojáci v Afghánistánu nesou zraněného spolubojovníka. Ilustrační foto

Američtí vojáci v Afghánistánu nesou zraněného spolubojovníka. Ilustrační foto | foto: AP

Američtí homosexuálové míří do armády, Pentagon souhlasí

  • 165
Pentagon se rozhodl skoncovat s pravidlem "neptej se a mlč", které Američanům hlásícím se otevřeně k homosexualitě znemožňuje sloužit v armádě. Padla tak poslední překážka bránící zrušení sporné praxe.

Rozhodnutí amerického ministra obrany Leona Panetty nebylo neočekávané. Zákon, který dosavadní praxi ruší, podepsal prezident Barack Obama loni v prosinci. Pentagon pak měl dosvědčit, že zrušení 18 let starého opatření nepoškodí bojeschopnost armády.

Pravidlo "neptej se a mlč" zavedla v roce 1993 vláda prezidenta Billa Clintona. Zásada zakazovala armádě ptát se na sexuální orientaci vojáků. Pokud se ale někdo otevřeně k homosexualitě přihlásil, musel být propuštěn.

Americké ozbrojené síly kvůli tomu opustilo celkem přes 13 tisíc lidí. Po prosincovém Obamově rozhodnutí Pentagon zahájil úpravu interních armádních předpisů, které mají vojáky připravit na spolupráci s kolegy hlásící se k homosexualitě.

Kontroverzní pravidlo definitivně zanikne 60 dnů poté, co úpravu vnitřních řádů schválí prezident.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video