Američanka Robin Vanderlipová po úderu do hlavy mluví s ruským přízvukem

Američanka Robin Vanderlipová po úderu do hlavy mluví s ruským přízvukem | foto: The Washington Post

Američanka se stydí vycházet z domu. Po zranění hlavy mluví jako Ruska

  • 100
Američanka Robin Vanderlipová před třemi roky uklouzla a udeřila se do hlavy. Od té doby hovoří s ruským přízvukem, který jí podle jejích slov komplikuje život. Na veřejnosti se stydí a údajné viníky svého pádu žaluje o milion dolarů.

Dvaačtyřicetiletá Američanka přišla k úrazu před třemi roky na konferenci ve Washingtonu. Uklouzla na schodech a praštila se zezadu do hlavy. Po ošetření v nemocnici se jednoho dne probudila a nebyla schopná mluvit.

Řeč se jí sice brzy vrátila, ale s těžkým cizím akcentem. Lidé si ji nyní často s pletou s Ruskou. Svobodná matka se kvůli tomu stydí vycházet na veřejnost. Už jí unavuje okolí vysvětlovat, že v Rusku nikdy nebyla a ani její předci odtamtud nepocházejí.

"Když mluvím jinak, lidé si myslí, že jsem jiná," říká podle listu The Washington Post Vanderlipová. "Moje vlastní dcera se za mě stydí, když ji doprovázím do školy," dodává. Ze svého úrazu viní organizátory konference. Tvrdí, že na schodech spadla kvůli poškozenému zábradlí, a pořadatele žaluje o milion dolarů.

Kromě cizího přízvuku po zranění trpí i bolestmi hlavy, zapomíná a nedokáže se soustředit. Přišla o svoji práci i řadu přátel. Doma si často pouští svůj původní hlas nahraný na záznamníku.

Syndrom cizího přízvuku

Syndrom cizího přízvuku poprvé popsali vědci na sklonku druhé světové války. Norskou ženu zasáhl do hlavy dělostřelecký šrapnel. Když se probudila z kómatu, hovořila s německým akcentem, což jí způsobilo řadu nepříjemností ze strany jejích spoluobčanů. Jiným případem je žena z Louisiany, která po úrazu mozku začala hovořit cajunským dialektem nebo Angličanka, která mluvila jako rodilá Jamajčanka. Na světě bylo dosud zaznamenáno 60 případů.

zdroj: asha.org


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video