Ekologičtí aktivisté ze skupiny Letzte Generation se přilepili na obraz Sixtinská madona. (23. srpna 2022) | foto: Twitter Letzte Generation

Po útoku na Raffaelův obraz je škoda 295 tisíc korun, galerie ji bude vymáhat

  • 49
Srpnový útok ekologických aktivistů ze skupiny Letzte Generation (Poslední generace) na obraz Sixtinské madony italského malíře Raffaela Santiho v dražďanské galerii způsobil pěticifernou škodu v eurech. Škody bude galerie vymáhat.

Informovala o tom agentura DPA s odvoláním na provozovatele drážďanských muzeí a galerií.

Náklady na restaurování rámu obrazu, k němuž se aktivisté při své protestní akci z 23. srpna přilepili, dosahují až 5 000 eur (123 000 korun), uvedly ve střdu Státní umělecké sbírky Drážďany (SKD).

Aktivistky polily van Goghův obraz Slunečnice polévkou, zničily jeho rám

Další náklady ve výši 7 000 eur (172 000 korun) podle provozovatele vznikly v důsledku nuceného uzavření galerie starých mistrů.

Mladá žena a mladý muž se každý jednou rukou přilepili k rámu Sixtinské madony, která je nejslavnějším dílem ve sbírce drážďanské obrazárny. Samotnou malbu renesančního umělce ze 16. století, která je zakrytá skleněnou tabulí, nepoškodili.

Ekologické organizace ve snaze přimět veřejnost k důraznějšímu boji proti klimatickým změnám v posledních měsících podnikly v Německu, Itálii, Británii či Francii řadu útoků proti známým uměleckým dílům. Cílem se staly například obrazy Mona Lisa od Leonarda da Vinciho či Slunečnice Vincenta van Gogha.

Mluvčí SKD Holger Liebs uvedl, že restaurátoři již stopy lepidla odstranili. Galerie bude podle něj vymáhat náhradu škody.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video