Ilustrační foto. | foto: Profimedia.cz

Afghánští povstalci sestřelili vrtulník NATO

  • 22
Střela odpálená afghánskými povstalci zasáhla vrtulník Severoatlantické aliance, na jehož palubě cestoval guvernér provincie Hílmand. Nikdo však nebyl zraněn, oznámili dnes představitelé sil NATO. Při jiných sobotních potyčkách, náletech a bombových atentátech zahynula desítka povstalců a čtyři civilisté.

Hílmandský guvernér cestoval spolu s britskou delegací velkým transportním vrtulníkem typu CH-47 Chinook do oblasti, odkud americké, britské a afghánské jednotky koncem loňského roku vypudili povstalce, kteří okolí ovládali po 10 měsíců.

Helikoptéru však při přistávání zasáhla střela odpálená z pancéřovky. "Zásah způsobil menší poškození zadní části stroje, včetně listů rotoru, ale přistání (na základně NATO) bylo kontrolované," uvedl mluvčí alianční mise ISAF Martin O´Donnell.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Témata: Chinook, NATO

Video