Na pohřbu na východě Afghánistánu zabil sebevražedný atentátník 15 lidí (31....

Na pohřbu na východě Afghánistánu zabil sebevražedný atentátník 15 lidí (31. prosince 2017) | foto: Reuters

Při bombovém útoku na pohřbu na východě Afghánistánu zemřelo 18 lidí

  • 30
Nejméně 18 lidských životů si vyžádal bombový útok na pohřbu ve městě Dželálábád asi 100 kilometrů na východ od Kábulu. Média o tom informoval mluvčí guvernéra provincie Nangarhár s tím, že dalších 13 osob utrpělo zranění. Žádná skupina se zatím k útoku nepřihlásila.

Zatímco dřívější vyjádření úřadů uváděla, že za útokem stál sebevražedný atentátník s vestou naplněnou výbušninami, vyšetřovatelé nyní soudí, že zabíjela dálkově odpálená nálož. 

Kolem půl druhé odpoledne místního času (10:00 SEČ) podle mluvčího guvernéra na hřbitově v Dželálábádu explodovala rikša opatřená výbušninami. Na údajných fotografiích z místa činu publikovaných na Twitteru jsou vidět kaluže krve a šaty a boty rozeseté po zemi, napsala agentura AFP. 

K útoku se zatím nikdo nepřihlásil, avšak provincie Nangarhár sousedící na východě s Pákistánem je jednou z afghánských bašt takzvaného Islámského státu a Tálibánu. 

Radikálové zde stále podnikají útoky vůči členům bezpečnostních složek a představitelům státu i přesto, že afghánská armáda, již intenzivně podporuje americké letectvo, tvrdí, že v boji s Tálibánem je čím dál tím úspěšnější.

Agentura AP v neděli informovala ještě o druhém výbuchu, a to ve městě Mazáre Šaríf, po němž zůstalo 12 zraněných. Mazáre Šaríf se nachází na severu Afghánistánu, který AP označuje za poměrně bezpečnou část země.

Jen před třemi dny zasáhl afghánskou metropoli Kábul sebevražedný útok na šíitské kulturní centrum, při němž zahynulo 41 lidí a zraněno jich bylo přes osm desítek. K odpovědnosti za výbuch se přihlásil Islámský stát.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video