Afghánský mladík, který se měl stát sebevražedným atentátníkem, ale podařilo se

Afghánský mladík, který se měl stát sebevražedným atentátníkem, ale podařilo se ho zachránit, během setkání s prezidentem Karzáím, který je na snímku vpravo (24. srpna 2011) | foto: Reuters

A teď domů, nařídil Karzáí dětem trénovaným na sebevražedné útočníky

  • 6
Afghánský prezident Hamíd Karzáí se setkal s dvacítkou dětí, které se měly stát sebevražednými útočníky. Rekrutovalo je a vychovávalo radikální hnutí Taliban. Včas se je ale podařilo zachránit nebo se samy vzdaly.

Karzáí nařídil, aby mladší děti putovaly okamžitě zpět k rodičům, zatímco starší se budou moci vrátit domů poté, co absolvují výchovné a reintegrační programy.

Prezident si mladíky staré od deseti do šestnácti let pozval ve středu do svého sídla v Kábulu. Ostře odsoudil využívání dětských sebevražedných útočníků a ty, kdo je rekrutují, označil za utiskovatele islámu i dětí.

Návštěva u Karzáího

Afghánští mladíci, z nichž se měli stát sebevražední atentátníci, ale podařilo
Afghánští mladíci, z nichž se měli stát sebevražední atentátníci, ale podařilo
Afghánští mladíci, z nichž se měli stát sebevražední atentátníci, ale podařilo
Afghánští mladíci, z nichž se měli stát sebevražední atentátníci, ale podařilo

"Je krutostí vůči islámu, když dají dítěti na tělo výbušninu a řeknou mu, že když ji odpálí, jeho to nezabije, jen ty ostatní," dodal prezident.

Afghánská rozvědka uvádí, že Taliban se uchyluje k rekrutování mladých chlapců jako sebevražedných útočníků, protože pro jeho bojovníky je snazší přesvědčit děti než dospělé. Mladí lidé snáz uvěří tomu, co jim verbíři namluví.

Přesný počet případů, kdy sebevražedné útoky provedly děti, je těžké zjistit, protože v mnoha případech jsou těla útočníků roztrhána tak, že znemožní nejen identifikaci, ale i stanovení věku. Podle policie nicméně jejich četnost stoupá.

Prvního května odpálil dvanáctiletý chlapec nálož na vlastním těle v provincii Paktika na východě země; zabil čtyři lidi a 12 dalších zranil. Třináctého dubna třináctiletý sebevražedný útočník odpálil výbušnou vestu v provincii Kunar. Výbuch zabil deset lidí včetně pěti školáků a vlivného staršiny místního kmene, který podporoval afghánskou vládu.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video