Poznáte místo?

Poznáte místo? | foto: Anna Vavríková, MAFRA

StoletíDNES: V narvaném vranovském kempu je slyšet každý vzdech

  • 16
Letos prožíváme mimořádné výročí - sto let od vzniku samostatného československého státu. V rámci projektu StoletíDNES.cz budeme celý rok zveřejňovat historické snímky z politického dění, sportu, kultury i každodenního života po roce 1918. Necháme vás poznávat místa, kterými procházely dějiny této země.

„Rok 1968, červenec. Vodítkem jsou účesy a motocyklový park. Ty přikryté jawy jsou kejvačky a vpravo vykukuje prase,“ tipoval v diskusi pod článkem jeden ze čtenářů. 

Měsíc trefil dobře, v určení roku nebyl daleko – snímek vznikl v autokempinku na pláži přehrady ve Vranově nad Dyjí 28. července 1966.

Vzhledem k hustotě „áček“ na snímku je zřejmé, že ctitel nerušené dovolené se mohl cítit poněkud rozladěn. Možností, jak trávit dovolenou, však nebylo v té době mnoho.

Vranovská přehrada se stavěla v letech 1930 až 1933, v provozu je od roku 1934. Je určená k výrobě elektrické energie, protipovodňové ochraně, rekreaci, sportovnímu rybářství a plavbě (podrobné údaje o tomto vodním díle najdete na webu Povodí Moravy).

StoletíDNES

Seriál StoletíDNES navazuje na úspěšný projekt 100 pohledů. Vždy jednou za 14 dní zveřejníme aktuální snímek z dějiště konkrétní události. Jeho součástí bude i historická fotografie, která ji zachycuje. O týden později doplníme informace o dané situaci a další snímky. V průběhu roku představíme fotografie z klíčových okamžiků minulého století, ale i snímky trochu odlehčující „vážné“ dějiny.

StoletíDNES

Témata: StoletíDNES
Lide Česka