Turisté před socialistickorealistickým orlojem v Olomouci v září 1957.

Turisté před socialistickorealistickým orlojem v Olomouci v září 1957. | foto: Stanislav HeloňaMAFRA

StoletíDNES: Obnovený olomoucký orloj podle sovětského vzoru

  • 50
Letos prožíváme mimořádné výročí - sto let od vzniku samostatného československého státu. V rámci projektu StoletíDNES.cz budeme celý rok zveřejňovat historické snímky z politického dění, sportu, kultury i každodenního života po roce 1918. Necháme vás poznávat místa, kterými procházely dějiny této země.

Vliv SSSR se v Československu projevil po druhé světové válce i v malířské výzdobě významných staveb.

Za druhé světové války poničený orloj na budově olomoucké radnice se po osvobození začal rekonstruovat podle původní podoby. Nakonec se však rozhodlo o obnově „v duchu nové doby“ podle návrhu malíře Karla Svolinského, profesora na pražské Vysoké škole uměleckoprůmyslové.

Zatímco původní architektonické a výtvarné rozvržení orloje z 15. století navazovalo v námětech maleb i dřevěných figur na původní středověký koncept zachycující tradiční kosmologické pojetí světa, nová výzdoba se zaměřila na oslavu národopisných zvyků a pracujícího lidu v duchu socialistického realismu, uvádí se na webu antik-hovorka.cz.

Odhalení rekonstruovaného orloje sledovaly 9. května 1955 na dnešním Horním náměstí tisíce lidí. Řadu z nich ale nová podoba zklamala. Historický snímek vznikl o více než dva roky později – v září 1957.

Podrobnosti o olomouckém orloji včetně videa z nepřístupné strojovny najdete v článku Zákulisí socialistického orloje. Vznikl před 60 lety i díky lži.

StoletíDNES

Seriál StoletíDNES navazuje na úspěšný projekt 100 pohledů. Vždy jednou za 14 dní zveřejníme aktuální snímek z dějiště konkrétní události. Jeho součástí bude i historická fotografie, která ji zachycuje. O týden později doplníme informace o dané situaci a další snímky. V průběhu roku představíme fotografie z klíčových okamžiků minulého století, ale i snímky trochu odlehčující „vážné“ dějiny.

StoletíDNES

Témata: StoletíDNES
Lide Česka