Moravská Ostrava po náletu amerických letadel. Na snímku je dnešní Smetanovo náměstí.

Moravská Ostrava po náletu amerických letadel. Na snímku je dnešní Smetanovo náměstí. | foto: Alexandr Satinský, MAFRA

StoletíDNES: Zdemolované činžáky a spoušť na ulicích po náletech v Ostravě

  • 26
Letos prožíváme mimořádné výročí - sto let od vzniku samostatného československého státu. V rámci projektu StoletíDNES.cz budeme celý rok zveřejňovat historické snímky z politického dění, sportu, kultury i každodenního života po roce 1918. Necháme vás poznávat místa, kterými procházely dějiny této země.

Tentokrát jsme zvolili snadnější kousek. Snímek zachycuje následky náletu  spojeneckých letadel na Smetanově náměstí v Moravské Ostravě z 29. srpna 1944.

Na Ostravsko toho dne dopadly stovky bomb z amerických letounů Consolidated B-24 Liberator. V Ostravě zemřelo 409 lidí, 123 domů bylo zcela zničeno (podrobnosti najdete v článku Smrt padala z nebe).

Jak čtenáři v diskusi pod článkem uštěpačně upozorňovali, na snímku zachycený obchodní dům Ostravica vypadá i v současné době jako po bombardování (více o stavu památkově chráněného domu v článku Spory kvůli zchátralému módnímu domu budou zase řešit soudy).

StoletíDNES

Seriál StoletíDNES navazuje na úspěšný projekt 100 pohledů. Vždy jednou za 14 dní zveřejníme aktuální snímek z dějiště konkrétní události. Jeho součástí bude i historická fotografie, která ji zachycuje. O týden později doplníme informace o dané situaci a další snímky. V průběhu roku představíme fotografie z klíčových okamžiků minulého století, ale i snímky trochu odlehčující „vážné“ dějiny.

StoletíDNES

Témata: StoletíDNES
Lide Česka