Rusko má novou první dámu

- Nová ruská první dáma Ljudmila Putinová je podle deníku Komsomolskaja pravda prý velmi milá, skromná a tichá žena. Ráda sportuje a prakticky nepoužívá kosmetiku. Manžel na ni prozradil, že nedávno zhubla patnáct kilogramů.

Ljudmila Putinová ukončila podle deníku Komsomolskaja pravda v roce 1975 střední školu a šla roznášet poštu. Pak pracovala jako soustružnice v kaliningradském závodě Torgmaš, uklizečka v nemocnici, jako vedoucí dramaturgického kroužku v Domě pionýrů, doprovázela lidové zpěváky na hudební nástroje a nakonec se usadila jako letuška místních aerolinek.

Ve dvaadvaceti letech začala studovat na Lenigradské státní univerzitě (LGU) španělský jazyk a literaturu. Tam se seznámila s o několik let starším Vladimirem Putinem. Její sestra Olga tvrdí, že to byla láska na první pohled.

Když byla Ljuda v třetím ročníku konala se svatba. Putinovi bylo v té době už 31 let, a jak sám uvedl ve své knize "Z první ruky. Rozhovory s Vladimirem Putinem", hrozilo mu, že zůstane starým mládencem. Podle Komsomolské pravdy se svatba konala na parníku. Putin byl solidní ženich, neboť již v té době působil u rozvědky.

V roce 1986 Putinová absolvovala vysokou školu, obor španělština a francouzština.

Ljudmila prý také ráda řídila auto. Z tehdy "východního" Německa, kde Putin působil jako špión, si manželé přivezli volhu a jezdila údajně hlavně ona. Počátkem 90. let měla dopravní nehodu a dlouho se z ní léčila. Na univerzitu se už potom nevrátila a nyní je v domácnosti.

Putinová doprovází manžela při většině oficiálních akcí. Na Silvestra s ním byla v Čečensku, několikrát se ukázali v letovisku Soči a setkala se i s manželkou britského premiéra. Při manželovi stála i o nedělní volební noci, kdy se ve svetru a džínách objevil ve svém štábu. Ona byla v elegantním kostýmku a jen tiše prošla kolem novinářů.

Nově zvolený ruský prezident Vladimír Putin s manželkou Ljudmilou (vpravo), 27. března 2000