Za odchody z královské rodiny stojí láska, skandály a odcizení

  • 45
Vévodkyně Meghan je druhou Američankou, kvůli které se člen britské královské rodiny vzdal svých povinností. První byla rozvedená Američanka Wallis Simpsonová. Kvůli ní král Edward VIII. v roce 1936 abdikoval. Podívejte se i na další případy, kdy se členové královské rodiny vzdali svých povinností.

Král Edward VIII.

Wallis Simpsonová a vévoda z Windsoru Edward

Harryho praprastrýc se vzdal koruny v roce 1936, když nadobro ztratil hlavu pro Wallis Simpsonovou, dvakrát rozvedenou Američanku, se kterou se seznámil, ještě když byla podruhé vdaná. Rozvedená žena po boku panovníka však byla nepřijatelná pro tehdejší vládu i anglikánskou církev.

Romantická aféra vyvolala velký skandál, ale královská rodina rychle zjednala pořádek, když na trůn usedl bratr Edwarda, vévoda z Yorku, který vládl jako král Jiří VI. Byl to otec současné královny Alžběty II.

Edward, který dostal titul vévoda z Windsoru, žil s manželkou v zahraničí v exilu.

Princ Andrew

Britský princ Andrew 

Odchod mladšího bratra prince Charlese od královských povinností nebyl dobrovolný a souvisel s jeho někdejšími styky s americkým finančníkem Jeffreym Epsteinem, který před svou smrtí čelil obvinění z rozsáhlého sexuálního zneužívání. Andrew loni v listopadu oznámil, že na delší dobu zanechává svých veřejných povinností. V rozhovoru s britskou televizí BBC Andrew uvedl, že pobyt u Epsteina „nebyl vhodný pro člena královské rodiny“.

Od té doby se téměř neobjevuje na veřejnosti a musel odstoupit z řady sdružení a spolků, nad nimiž měl patronát.

Princezna Diana

Princezna Diana 

Vyloučení Diany, matky prince Harryho, z britské královské rodiny, mělo dvě fáze: v roce 1993 oznámila Diana odchod z většiny veřejných činností, aby se mohla věnovat soukromému životu, který následoval po její rozluce s princem Charlesem, přesto však zůstávala nadále aktivní. Po rozvodu s Charlesem v srpnu 1996 se stáhla z řady charitativních sdružení a byla zbavena titulu královská výsost.

Další paralelu se synem Harrym představují Dianiny komplikované vztahy s britským bulvárem, který ji pronásledoval po celý její život, což je také jedním z důvodů, proč chce nyní její syn „setřást královské okovy“.

Vévodkyně z Yorku Fergie

Sarah Fergusonová

Vévodkyni z Yorku a bývalou manželku prince Andrewa Sarah Fergusonovou, které přezdívali Fergie, královský palác také vypudil z rodiny po rozvodu. Rozvedli se v roce 1996, stejně jako Charles a Diana. Rok byl pro britskou královnu Alžbětu II. „annus horribilis“, rok hrůzy. 

Přesto se Sarah se svými dvěma dcerami, Beatricí a Eugenií, objevuje na některých společenských událostech královské rodiny. Byla například na svatbě Harryho a Meghan v roce 2018.

Princ Philip

Britský princ Philip

Někdejší námořní kadet, nyní vévoda z Edinburghu a manžel královny Alžběty II. princ Philip v roce 2017 oznámil, že jde do důchodu. Bylo mu 96 let a Británii sloužil 65 let. 

Od té doby se na oficiálních veřejných akcích neukazuje. Předloni ovšem dorazil na svatbu vnuka prince Harryho s americkou herečkou Meghan Markle a loni byl na svatbě vnučky princezny Eugenie s manažerem nočního klubu Jackem Brooksbankem. 

V lednu 2019 se o princi psalo v souvislosti s jeho nehodou. Nedaleko venkovského sídla královské rodiny na východě Anglie se srazil s jiným autem a princovo vozidlo se převrátilo na bok. Dvě ženy utrpěly lehčí zranění, Philip byl jen velmi otřesen a v šoku.

Na konci loňského roku zase skončil osmadevadesátiletý manžel britské královny v nemocnici kvůli zdravotním potížím.

Princ Harry a vévodkyně Meghan

Princ Harry a vévodkyně Meghan 

Zatím posledním případem odstoupení od rolí v královské rodině je rozhodnutí prince Harryho a jeho manželky Meghan. Vévoda a vévodkyně ze Sussexu chtějí začít pracovat, aby se stali finančně nezávislými. Svůj čas hodlají dělit mezi Británii a Severní Ameriku. Nadále však budou ctít závazky vůči královně a organizacím, nad kterými převzali patronát. K rozhodnutí dospěli po „mnoha měsících úvah a interních diskuzí“.

To, že budou trávit čas v Británii i v Severní Americe, Harrymu a Meghan podle prohlášení umožní vychovávat syna Archieho tak, „aby si vážil královské tradice, do které se narodil“, zároveň jim ale umožní soustředit se na „novou kapitolu“. Její součástí má být i „nový charitativní subjekt“.

Princ Harry je šestým a jeho syn Archie sedmým v pořadí následnictví na britský trůn. Britský bulvár za jeho rozhodnutím vidí hlavně jeho manželku Meghan, která podle novinářů může i za napjaté vztahy mezi Harrym a jeho bratrem Williamem.

,

Britská královská rodina