Ornella Muti (Praha, 21. března 2013)

Ornella Muti (Praha, 21. března 2013) | foto:  Tomáš Krist, MAFRA

Muti chce ruské občanství, za večeři s Putinem dostala pokutu

  • 16
Italská herečka Ornella Muti (63) by chtěla získat ruské občanství. Informovala o tom agentura TASS. Spekulace o získání ruského občanství se objevují od roku 2016, kdy si herečka v ruské metropoli koupila byt. Její právní zástupci nicméně uvedli, že žádost ještě nepodala.

„Mám byt v Moskvě a povolení k pobytu, ale nemám ruský pas,“ řekla v pondělí herečka. „Ráda bych získala ruské občanství. Proč ne?“ odpověděla na otázku agentury TASS.

„Můj dědeček byl za carských dob lékařem a babička pianistkou. Někdo z rodiny i zpíval. Ruské kořeny by mohly zčásti vysvětlit, proč byla naše rodina tak umělecky zaměřená,“ uvedla.

Ornella Muti se narodila 9. března 1955 v Římě jako Francesca Romana Rivelli neapolskému novináři a estonské sochařce. Její filmovou kariéru odstartoval režisér Damiano Damiani, který ji už jako čtrnáctiletou obsadil do hlavní role ve snímku Nejkrásnější manželka. V tomto mafiánském dramatu hrála po boku herce Alessia Orana, za kterého se za pět let provdala.

V Hollywoodu sice neprorazila, ale v Evropě natočila osm desítek snímků, v nichž režiséři sázeli zejména na její tajemný sexappeal. Často lámala mužům srdce v komediích i dramatech, z nichž k těm známějším patří Kronika ohlášené smrti či Swannova láska.

V roce 2012 debutovala i na jevišti, ale v této souvislosti si před několika lety vysloužila trest vězení a pokutu v přepočtu 15 tisíc korun, které jí soud vyměřil za podvod z prosince 2010. Tehdy odřekla divadelní představení kvůli údajné nemoci (poslala i falešnou neschopenku), aby se v Petrohradě mohla zúčastnit dobročinné večeře celebrit s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Soud jí umožnil vyhnout se trestu vězení tím, že vedle pokuty zaplatí ještě v přepočtu 772 tisíc korun na pokrytí náhrady škod.

Charitativní večeře v roce 2010 se dále mimo jiné zúčastnili herci Gérard Depardieu, Vincent Cassel, Kurt Russell, Sharon Stone či Mickey Rourke.

Muti na návštěvě v Praze (3/2013):

,