Soukromé křídlo nemocnice St. Mary, kde bude rodit manželka prince Williama,...

Soukromé křídlo nemocnice St. Mary, kde bude rodit manželka prince Williama, patří k nejluxusnějším porodnicím v Londýně. | foto: AP

Luxus pro královské miminko: jeden den v porodnici stojí 150 tisíc

  • 53
Následník britského trůnu přijde na svět v soukromém křídle londýnské nemocnice St. Marty. Vévodkyně z Cambridge do jedné z nejluxusnějších porodnic dorazila se svým manželem v pondělí ráno. Jeden den v zařízení, kde rodila i princezna Diana, stojí v přepočtu 150 tisíc korun. V případě císařského řezu je to o 75 tisíc víc.

Prvorozené dítě prince Williama a jeho manželky Kate přijde na svět v nejbližších hodinách. Soukromou porodnici nemocnice St. Mary kromě aristokratů využívají i další příslušníci britské vyšší třídy a celebrity, kterým záleží na prvotřídních službách a nejvyšším možném komfortu.

Lindoovo křídlo nemocnice bylo dostavěno v roce 1937 a pojmenováno podle svého mecenáše F.C. Lindoa. Nedávno se uskutečnila jeho celková rekonstrukce, porodnice se znovuotevřela v červnu 2012.

Jde o jedno z nejluxusnějších porodnických oddělení v Británii, které nabízí plně vybavené apartmány připomínající hotelové pokoje. Místnost, v níž podle všeho rodí vévodkyně z Cambridge, má k dispozici mimo jiné připojení k internetu či sejf. Samozřejmostí jsou čerstvé květiny, zázemí pro návštěvy či možnost objednat si jídlo podle chuti. Personál dokonce nabízí vinný lístek, a příbuzní tedy mohou narození dítěte oslavit třeba sklenkou ročníkového šampaňského.

Policie a novináři před nemocnicí St. Mary (22. července 2013)

Podle mnoha reportáží se ovšem v Lindoově křídle neplatí za materiální vybavení, ale spíše za úroveň péče. Rodičky tu mají k dispozici veškerý komfort včetně porodních bazénků a neustále se jim věnuje početný zdravotnický tým. Porod vévodkyně Kate povede gynekolog královny Alžběty II. Marcus Setchell, asistovat by mu měl Alan Farthing, který se o manželku prince Williama staral už v těhotenství.

Za luxus se platí

Za jednodenní pobyt zde rodičky platí v přepočtu asi 150 tisíc korun v případě přirozeného porodu, 225 tisíc korun v případě porodu císařským řezem. Každý další den v nemocnici stojí 30 tisíc korun, za nadstandardní zdravotnické či konzultační služby se připlácí.

Podle informací britských médií Kate rodí přirozeným způsobem, těžko se dá tedy odhadovat, jak dlouho by porod mohl trvat. Jak připomínají, porod prince Williama trval například 16 hodin.

Kromě princů Williama a Harryho v nemocnici St. Mary přišli na svět i další členové královské rodiny, například Peter a Zara Phillipsovi, děti princezny Anny, jediné dcery královny Alžběty II. V soukromém křídle se každý rok narodí celkem kolem 600 dětí.

Narození dítěte bude oznámeno tradičním způsobem ve spojení s novými médii. Lékaři po porodu napíší krátké oznámení, jež bude obsahovat informaci o pohlaví dítěte, jeho váhu, čas narození a stručnou zprávu o zdravotním stavu novorozence a matky. Papír podepsaný členy lékařského týmu pak bude předán zaměstnanci, který jej za policejní asistence odveze do Buckinghamského paláce. Tam jej umístí na stojan před bránou, aby si zprávu mohli přečíst kolemjdoucí. Ve stejnou chvíli budou tyto informace zveřejněny i na komunitní síti Twitter a budou zaslány médiím.

Staronový domov pro Williama a miminko

Domovem nejmladšího z rodu Windsorů bude Kensingtonský palác, bývalé londýnské sídlo tragicky zesnulé princezny Diany. V královské rezidenci sídlila britská královská rodina od 17. století, dnes je objekt částečně přístupný veřejnosti. 

Jedno křídlo tohoto paláce v současnosti obývají vévoda a vévodkyně z Cambridge, princ William s manželkou Kate. Slouží také jako oficiální rezidence pro prince Harryho, pro bratrance královny Alžběty II. vévodu z Gloucesteru s manželkou a pro dalšího bratrance královny, prince Michaela z Kentu s chotí. V paláci někdy neoficiálně pobývá i královnina vnučka Zara Philipsová.

Pro Williama znamená pobyt v paláci návrat do domu, ve kterém s Harrym prožili dětství poté, co se jejich matka Diana rozvedla s princem Charlesem. Apartmá, ve kterém žili, se mezitím změnilo na Charlesovu kancelář, a tak vévoda a vévodkyně obývají podstatně menší byt, dosud užívaný služebnictvem.

Princ Charles, Diana a jejich syn William v zahradách Kensingtonského paláce (1983)

Kensingtonský palác prošel důkladnou rekonstrukcí.

Prostory v paláci ze 17. století, které si vybrali, ale musely projít důkladnou rekonstrukcí, která odstranila stavební části s azbestem a nahradila staré rozvody novými.

Palác býval též oficiální rezidencí princezny Diany od roku 1981 do její smrti v roce 1997, taktéž princezny Margaret, sestry královny, do její smrti v roce 2002, a podobně sestřenice královny, princezny Alice, která zemřela v roce 2004.

Novináři hlídkují před nemocnicí St. Mary

,

Britská královská rodina