Hollywoodské hvězdy lákají nováčky do armády

- Tom Cruise, Harrison Ford, Robert De Niro a Julia Robertsová jsou podle pátečního prohlášení amerického ministra obrany Williama Cohena ochotni pomoci armádě v náboru nováčků. Ministerstvo obrany se totiž obrátilo na několik hollywoodských filmových hvězd s žádostí, aby pomohly armádě s náborem nových příslušníků.

"Ti stejně jako několik dalších oblíbených tváří amerického stříbrného plátna souhlasili, že se budou podílet na televizních a rozhlasových reklamních šotech, aby armádě zajistili větší publicitu," informují agentury.

Cohen je rovněž seznámil s projektem několika filmů, které by měly pomoci vyvolat zájem americké mládeže o jednotlivé druhy vojska a tím umožnit posílení početního stavu pozemních, vzdušných i námořních sil. Jako příklad uvedl ministr záměr slavného režiséra Stevena Spielberga natočit dokumentární snímek o elitní jednotce americké námořní pěchoty.

Kromě toho Pentagon již spolupracuje na natáčení velkofilmu Pearl Harbor s dalším hollywoodským režisérem Jerrym Bruckheimerem, v jehož filmu Top Gun se proslavil Cruise.

Změnit strategii v náboru nováčků doporučila ministerstvu obrany expertní komise vytvořená mimo armádu, jež dospěla k závěru, že do oživení klesajícího zájmu o službu v ozbrojených silách USA je nutné zapojit populární osobnosti, které mají vliv na mládež.

Všechny složky americké armády - kromě jednotek námořní pěchoty - se v posledních letech potýkají s vážným nedostatkem zájemců, kteří dávají přednost snadnější civilní kariéře, jež jim nabízí nesrovnatelně víc možností k uplatnění.