Felicity Huffmanová odchází od soudu (Boston, 13. září 2019).

Felicity Huffmanová odchází od soudu (Boston, 13. září 2019). | foto: AP

Jako by předchozí život umřel a já s ním, říká Huffmanová po skandálu

  • 65
Herečka Felicity Huffmanová (61) si v roce 2019 uřízla pořádnou ostudu – pokusila se podplatit univerzitu, aby zařídila své dceři lepší hodnocení. Jakmile její čin vyšel najevo, strhl se skandál, který ji provází až dodnes.

Soud potvrdil jednoznačnost vinu Felicity Huffmanové z pokusu o úplatek a udělil jí pokutu ve výši 30 tisíc dolarů a poslal na 14 dní za mříže. „Vešla jsem tehdy do té síně s vědomím, že je to jasné, černé na bílém,“ vzpomíná.

Huffmanová jde za podvod s přijímačkami na čtrnáct dní do vězení

Tento incident se pochopitelně projevil i na její kariéře. „Nedávno jsem pro televizi ABC natočila pilot, který nevybrali. Je to těžké. Jako by váš dosavadní život umřel a vy s ním,“ říká herečka s tím, že se ale našli lidé, kteří na ni byli i po odsouzení laskaví.

Mezi podporovatele patřil například americký scénárista David Mamet, který v otevřeném dopise na její obranu uvedl, že měla dostat spíše tzv. texaský rozsudek – tedy něco jako „nejste vinna, ale už to znovu nedělejte“.

Huffmanová zpětně svůj čin obhajuje tím, že měla pocit bezvýchodnosti a porušit zákon byla její jediná možnost. Dcera Sophia má prý poruchu učení a na žádnou školu by se jinak nedostala. Úplatek se týkal hodnocení v testu SAT, který v mnoha případech slouží jako přijímací test pro řadu vysokých škol.

„Měla jsem pocit, že musím dopřát své dceři šanci do budoucna. Šlo mi o její budoucnost, takže jsem nemohla než porušit zákon. Asi dlužím omluvu akademické komunitě, studentům a rodinám, kteří se za cenu obětí a úsilí snaží uspět legálními způsoby.“

Huffmanová přitom nebyla jediná, kdo v této souvislosti porušil zákon. Stejného jednání se v zájmu svých dětí dopustilo i několik dalších zámožných rodičů, což vešlo do historie jako skandál jménem Varsity Blues. Jedním z dalších takových rodičů byla například herečka Lori Loughlinová, přičemž i ta se za pokus o úplatek dočkala zatčení.

,