Jenna Talackova na soutěži Miss Universe Canada 2012

Jenna Talackova na soutěži Miss Universe Canada 2012 | foto: Reuters

Transsexuálka Miss Universe nevyhrála, získala ale titul sympatie

  • 39
Třiadvacetiletá Jenna Talackova, která se narodila jako muž, se nakonec neradovala z korunky pro královnu krásy. Kanaďanka, která je po otci napůl Češka, se však probojovala do dvanáctky nejhezčích dívek a společně s dalšími třemi soutěžícími získala cenu Miss sympatie.

Organizátoři Miss Universe Canada původně nechtěli nechat Jennu Talackovou soutěžit, protože se nenarodila jako žena. Po vlně protestů však změnili pravidla a transsexuálka, která je napůl Češka, se nakonec o korunku krásy mohla ucházet. Probojovala se do semifinále mezi dvanáct nejkrásnějších dívek. Přestože nezískala hlavní titul, obdržela zvláštní ocenění Miss sympatie.

Jenna Talackova žila jako žena od svých čtyř let, ve 14 letech zahájila hormonální terapii a v 19 letech změnila pohlaví. Vysoká blondýna má rodný list, pas i řidičský průkaz, podle nichž je žena. 

Vítězkou soutěže Miss Universe Canada se stala šestadvacetiletá Sahar Biniazová. Narodila se v Indii a vyrůstala v Íránu, nyní žije ve Vancouveru. Pracuje jako herečka a v polovině prosince bude reprezentovat Kanadu na celosvětovém finále soutěže.

Miss Universe se poprvé volila v roce 1952. Soutěž původně založila kalifornská oděvní firma, aby předvedla své plavky. Od roku 1996 prestižní klání vlastní miliardář Donald Trump. Akce představuje největší konkurenci soutěže krásy Miss World, která je o rok starší.