Ilustrační foto.

Ilustrační foto. | foto: Lubomír Světnička, natoaktual.cz

Vojáci se vydali na církevní pouť do Lurd

  • 2
Na tradiční církevní slavnost k poutnímu místu v Lurdách pod francouzskými Pyrenejemi se vydali i věřící čeští vojáci. Do Lurd se každoročně sjíždí až 15 tisíc vojáků z celé Evropy i ze zámoří.

K poutnímu místu do Lurd se věřící vojáci vydávají nepřetržitě od roku 1958. Tehdy první vojenskou pouť zorganizovali francouzští a němečtí vojáci na důkaz smíření obou národů.

Od té doby se v Lurdách každoročně potkávají tisíce vojáků a členů jejich rodin takřka ze všech evropských zemí. Čeští vojáci se zúčastňují pouti od roku 1993.

Kromě společné bohoslužby a modliteb je pouť i uctěním památky obětí druhé světové války. Většina poutníků bydlí ve stanovém táboře, který ve městě každý rok vyroste. Asi nejemotivnějším vyvrcholením pouti bývá průvod světel a společná nedělní mezinárodní mše.

Většinu českých poutníků tvoří profesionální vojáci s rodinnými příslušníky a studenti z vojenské školy v Moravské Třebové a z Univerzity obrany v Brně. V delegaci ministerstva obrany bude i náčelník generálního štábu Vlastimil Picek.

Součástí programu vojenské pouti je i česká mše v bazilice Immaculateé Conception (Neposkvrněného početí) a ceremoniál u pomníku padlých na Place Peyramale.

, natoaktual.cz

Video