ČR posílá do Bosny dva vrtulníky

ČR posílá do Bosny dva vrtulníky - Velitel jednotky Milan Koutný čeká na odlet. Dva armádní vrtulníky s osádkami posílí český kontingent v Bosně. | foto: Lubomír Světnička, natoaktual.cz

Vojáci se rozloučili před misí v Bosně

Piloti vrtulníků a technický personál z 23. vrtulníkové základny v Přerově se v poledne rozloučili před odletem do zahraniční mírové mise v Bosně a Hercegovině. V operaci Althea pod velením Evropské unie vystřídají své kolegy, kteří na základně Eagle Base v Tuzle působí od letošního dubna.

"Čeká vás mise, která jistě nebude lehkým úkolem. Bosna a Hercegovina je mladý, neklidný a politicky nejednotný stát," řekl vojákům náměstek ministra obrany pro obrannou politiku Martin Bělčík.

Do mise odlétá v pondělí zhruba dvacítka vojáků z přerovské základny. Na záladně Eagle Base v Tuzle vystřídají své kolegy, kteří v Bosně operují od letošního dubna se dvěma vrtulníky Mi-17. - více zde

Hlavním úkolem vrtulníkové jednotky zůstane jako dosud transport jednotek a vojenského materiálu pro mezinárodní síly a také průzkumné lety. Při nich se vojáci například snaží odhalit pašování lidí či dobytka mezi Bosnou a Srbskem či nelegální kácení lesů. Kromě Čechů a Belgičanů mají v regionu vrtulníky k dispozici také Řekové.

Zástupce náčelníka generálního štábu Emil Pupiš připomněl, že v Bosně působí opět čeští vojáci po čtyřleté pauze od loňského prosince. Mise podle jeho slov sice není tak nebezpečná jako v Iráku či Afghánistánu, přesto musí vojáci být maximálně opatrní. "Budete působit v prostředí, které se ještě nezbavilo válečného šílenství," řekl Pupiš.

Mise v Bosně a Hercegovině patří v historii české armády k nejstarším. Po skončení bosenské války z let 1992 až 1995 se Češi účastnili mezinárodních operací IFOR a SFOR pod hlavičkou NATO.

Síly EUFOR v Bosně a Hercegovině v současné době tvoří zhruba sedm tisíc vojáků z 22 zemí. Velení mírové mise nazvané Althea převzala Unie od Severoatlantické aliance loni v prosinci.

Kromě posádek dvou vrtulníků a technického personálu působí v Bosně asi 85 českých vojáků v rámci společné česko-rakouské strážní jednotky, která chrání základnu mezinárodních sil. Nedávno Češi převzali nad společnou jednotkou velení. - více zde

, natoaktual.cz

Video