Čeští vojáci v Afghánistánu

Čeští vojáci v Afghánistánu | foto: Lubomír Světnička, natoaktual.cz

Vojáci dokončili střídání v Afghánistánu

Armáda dokončila pravidelné střídání v misi ISAF v Afghánistánu. Zpět do Česka se dnes vrátilo zbývajících 36 vojáků, kteří působili půl roku ve Fayzabádu na severovýchodě země a na kábulském letišti. V misi je vystřídaly čerstvé síly.

"Před jednou hodinou ráno přistálo na přerovském letišti letadlo Tu-154 s 36 zbývajícími příslušníky obou kontingentů," uvedla Monika Machtová z tiskové služby ministerstva obrany.

V Afghánistánu působili vojáci půl roku. Zhruba 40 prostějovských průzkumníků chránilo ve Fayzabádu tamější provinční rekonstrukční tým a letiště. Dalších 17 specialistů se pak podílelo na odminování a provozu letiště v Kábulu.

V Afghánistánu nyní působí 83 příslušníků 102. průzkumného praporu z Prostějova. Oproti minulému kontingentu je jednotka dvakrát větší.

Mezi nové úkoly českých průzkumníků v Afghánistánu patří hlídkování i v těch nejodlehlejších končinách horské provincie Badakšan na severovýchodě země. "Hlídka bude třeba i pět dní odkázána sama na sebe v nepřístupném terénu," řekl velitel kontingentu Tibor Budík. - více zde

Na kábulském letišti bude půl roku pracovat opět 17 vojáků z 15. ženijní záchranné brigády a příslušníci meteorologické služby.

Do Afghánistánu by mělo v nejbližších době odcestovat i 120 elitních českých vojáků z 601. skupiny speciálních sil. Z bezpečnostních důvodů ale přesný termín odletu armáda tají.

V protiteroristické operaci Trvalá svoboda budou působit půl roku po boku Američanů, kteří o jejich vyslání požádali. Stejně jako v roce 2004 by se měli zapojit do pátrání po teroristech a přívržencích bývalého vládního hnutí Taliban. - více zde

, natoaktual.cz

Den otevřených dveří letiště Náměšť

Ve středu 1. května se na letišti Náměšť poprvé veřejnosti představí nové vrtulníky AH-1Z Viper a UH-1Y Venom. K vidění bude další letecká i pozemní technika.

Mohlo by se hodit

Video