Velitelé rozdělí pomoc do čtyř oblastí

České Budějovice, Tábor - Velitelství sil územní obrany v Táboře dokončuje plán obnovy oblastí postižených záplavami, jehož plnění bude hlavním úkolem armády na podzim letošního roku. Podle Ivy Ruskovské z velitelství sil územní obrany bude plán rozdělovat vojenskou pomoc do čtyř regionů - Jihočeského, Plzeňského, Středočeského a Ústeckého.
"Velitelé krajských sil územní obrany ve spolupráci s hejtmany rozpracují požadavky na počet osob a techniky při obnově jednotlivých krajů. Velení v Táboře vyčleňuje vojáky na pomoc zaplaveným městům a obcím. V současnosti je nasazeno 5113 vojáků a 805 kusů techniky," řekla Ruskovská.

Na odstraňování škod způsobených záplavami se bude podílet až 10 tisíc vojáků.

Armáda začala s obnovou zatopených oblastí nejdříve v jižních Čechách, kde její ženijní specialisté postavili devět náhradních mostů. K použití v mobilizačních skladech je připraveno dalších 18 obdobných mostů.

Postižené regiony nyní potřebují z armádních zásob především náhradní zdroje elektrické energie.

"Na pomoc Praze je připraveno 200 vojáků z posádek Vyškov a Chotěboř-Bílek. Od soboty bude také mobilizováno 800 studentů vojenských vysokých škol, kteří budou připraveni pomáhat české policii. Nasazeni budou zřejmě od pondělí," doplnila Ruskovská.

V české armádě nyní panuje mimořádný režim. Ministr obrany Jaroslav Tvrdík po poradě s hlavními veliteli rozhodl zrušit všechny úkoly, které měla armáda splnit do konce letošního roku. Výjimka platí pro nasazení jednotek zahraničních misích a pro přípravy summitu Severoatlantické aliance v listopadu v Praze.

Všechny plány tak podle nařízení ministra ustoupí nasazení vojáků na obnovu zaplavených oblastí. Mimořádný režim bude podle tiskové služby ministerstva obrany platit až do 15. září.

Video