Česká armáda - ilustrační foto.

Česká armáda - ilustrační foto. | foto: Lubomír Světnička, natoaktual.cz

V armádě zbývají už jen stovky volných míst

  • 6
Volných míst v profesionální české armádě ubývá. Například v Jihočeském kraji jsou už téměř obsazena. Na profesionály se armáda spoléhá od ledna letošního roku.

Podle Jany Růžičkové z Generálního štábu české armády ještě před dvěma lety přijímaly jednotlivé útvary v Jihočeském kraji uchazeče po desítkách. Nyní už zbývá jen asi 50 volných míst.

Z více než 1350 uchazečů uspokojilo letos táborské rekrutační středisko necelou desetinu.

Podle ministerstva obrany ale popularita armády v kraji neklesá. Tamní rekrutační středisko eviduje od začátku roku 548 uchazečů, kteří vyplnili žádost o povolání do služebního poměru. "Z tohoto počtu nastoupilo do útvarů a zařízení v republice 161 nových vojáků z povolání, z toho 19 žen," řekla Růžičková.

V Jihočeském kraji je už počet nabídek omezený, počítá se v řádu pěti desítek. Číslo se ale podle Růžičkové neustále mění. Volná místa jsou hlavně ve Strakonicích, Bechyni a v Táboře.

Uchazečům zde armáda nabízí základní funkce v rotmistrovském sboru, například na postech strážných, řidičů, kulometčíků či elektromechaniků.

Největší zájem o práci u profesionálního vojska registrovala armáda loni během rozsáhlé mediální kampaně. Tehdy ministerstvo obrany lákalo zájemce spoty v rozhlase a filmovými šoty.

I když dopad kampaně doznívá, zájem o vojenské povolání podle Růžičkové stále trvá. "Denní počet zájemců je ale o něco nižší," uvedla.

V armádě nyní pracuje přes 23800 profesionálních vojáků a zhruba 16000 občanských zaměstnanců.

Největší zájem je v Praze na Moravě
Od začátku roku evidovala rekrutační střediska v zemi přes 17100 zájemců, z toho 1578 žen. Ke konci listopadu si podalo oficiální žádost o přijetí 6450 mužů a 596 žen; nejvíce v Praze, v Olomouckém a Moravskoslezském kraji.

Naopak nejméně se o práci v armádě zajímají lidé v Královehradeckém, Karlovarském a Libereckém kraji.

Vojákem z povolání se může stát každý občan České republiky starší 18 let s čistým trestním rejstříkem, dobrým zdravotním stavem, s minimálně výučním listem a bez politické příslušnosti.

Zájemce musí absolvovat výběrové řízení složené ze zdravotní prohlídky, psychotestů a zkoušky fyzické zdatnosti. Pokud uspěje, následuje motivační a profesní pohovor. Než však nastoupí u armády, musí ještě projít přípravným kurzem. - více zde

Ten se od letošního roku změnil a prodloužil z dřívějších šesti týdnů na tři měsíce. Budoucí profesionální vojáky čeká delší, všestranější a hlavně tvrdší výcvik než dosud. Armáda se při jeho skladbě inspirovala zkušenostmi amerických a britských jednotek. - více zde

,

Den otevřených dveří letiště Náměšť

Ve středu 1. května se na letišti Náměšť poprvé veřejnosti představí nové vrtulníky AH-1Z Viper a UH-1Y Venom. K vidění bude další letecká i pozemní technika.

Mohlo by se hodit

Video