Události - úterý 29. července

Nový pravidelný přehled krátkých zpráv každý den přináší souhrn nejzajímavějších událostí za uplynulý den či víkendové období týkajících se NATO či bezpečnostní problematiky.
Ministerstvo jedná o stíhačkách
Česká strana v pátek oficiálně předala ministerstvům obrany devíti zainteresovaných zemí dokumentaci a požadavky k výběrovému řízení na nadzvukové letouny pro českou armádu. O vypsání tendru na zajištění ochrany českého vzdušného prostoru pro překlenovací období od roku 2005 rozhodla vláda 9. července. Cílem dnešní schůzky je objasnit účastníkům technická a finanční specifika pro Českou Republiku. Uzávěrka nabídek je 30. listopadu tohoto roku. Zájem má Česká republika o 14 letounů.
Překlenovací řešení by mělo platit do doby, než Česká republika bude mít dostatek finančních prostředků na nákup nových stíhacích letounů. Ministerstvo obrany předpokládá, že do roku 2010. Na provoz nadzvukových letounů pro léta 2005 až 2007 stanovilo v tendru ministerstvo limit na 1,5 miliardy korun ročně, od roku 2008 to bude 3,5 až 4 miliardy korun.
---

INEKO: Vstup do NATO Slovensku prospěje
Ratifikace vstupu Slovenska do NATO získala nejvyšší hodnocení v rámci projektu Hodnocení ekonomických a sociálních opatření (HESO) od Středoevropského institutu pro  ekonomické a sociální reformy (INEKO). Hodnotící komise uvedla, že vstupem do NATO získá Slovensko perspektivu stabilního ekonomického a sociálního rozvoje, nemluvě o zabezpečení bezpečnostní stability státu. Velmi pozitivně byla zhodnocena strategie reformy řízení veřejných financí.
---

Vojáci zatkli Husajnova strážce

SOUHRNY ZPRÁV


Američtí vojáci v Tikrítu zadrželi jednoho z tělesných strážců svrženého iráckého prezidenta Saddáma Husajna. Američané věří, že se jim podaří zatknout i Saddáma samotného, protože prý přibývá lidí, kteří informují o místech, kde se skrývá.
"Brzy Saddáma dopadneme. S informacemi přichází mnoho lidí a ubývá míst, kde se Saddám může ukrýt," řekl mluvčí americké armády, seržant Amy Abbot. Pátrání po Saddámovi se nyní soustřeďuje na jeho rodiště Tikrít a na Bagdád.
---

Pomoci při obnově Iráku chce 30 zemí
Spojené státy zveřejnily seznam třiceti zemí, jejichž vlády souhlasily, že pomohou s obnovou Iráku přispěním při vojenských či policejních operacích. Na seznamu nechybí ani Česká republika a Slovensko. Některé z "vypomáhajících" zemí nemají na svůj příspěvek peníze, a proto jednají se Spojenými státy o finanční pomoci.
Na seznamu jsou: Albánie, Ázerbajdžán, Bulharsko, Česká republika, Dánsko, Dominikánská republika, Estonsko, Filipíny, Gruzie, Honduras, Itálie, Japonsko, Jižní Korea, Kazachstán, Litva, Lotyšsko, Makedonie, Maďarsko, Mongolsko, Nikaragua, Nizozemsko, Norsko, Polsko, Portugalsko, Rumunsko, Salvador, Slovensko, Španělsko, Ukrajina a Velká Británie. Pentagon dosud nezveřejnil, jak konkrétně každá země do obnovy přispěje.

Pravidelný přehled zpráv připravují stážisté Informačního centra o NATO v Praze.

natoaktual.cz - Informační a zpravodajský portál o NATO


Video