Štefka: Vstup spustil reformu armády

Armáda prošla po vstupu do NATO razantními změnami, konstatuje náčelník generálního štábu Pavel Štefka. Členství v alianci bylo podle něj impulsem k reformě českých ozbrojených sil. "Každý voják má vlastní zodpovědnost," říká v rozhovoru.

Jak se změnila česká armáda po vstupu do NATO?
"Je třeba chápat, že vstup do NATO byl politickým krokem a měl vliv i na kvalitu armády. V životě armády vyvolal potřebu po kvalitativních změnách, ve velení, struktuře, posádkách i technickém vybavení.

Se začleněním pak vzrostl požadavek na zapojování se do společných operací. Už před naším přijetím aliance volala po takzvané interoperabilitě, aby jsme se všichni jednoduše řečeno domluvili. Ten proces trvá dodnes a zasahuje do všech oblastí.

Poznání struktur NATO nás prakticky přivedlo k reformě armády. Vstup byl pak takovým startem. Od té doby se mění vše - zavádíme nejmodernější sofistikované zbraně, měníme strukturu velení i způsob práce."

Co nám členství přineslo - tedy armádě?
"Naše armáda má všeobecně lepší pozici v zahraničí než doma. V cizině jsme si vydobyli během aliančních operací obrovský kredit. Doma musíme vše nastavit tak, aby i lidé si cenili armády jako takové.

Za pět let už jsme se naučili fungovat zcela odlišným způsobem, týmově. Dříve měl voják striktně nařízeno, budeš dělat to a to a já si to zkontroluji. Dnes má každý jednotlivec svou odpovědnost a úkol samozřejmě plní."

Má aliance vysoké nároky? Sleduje práci armády a jejích představitelů?
"NATO nic nenařizuje, ale doporučuje. Česká republika alianci nabízí. NATO pak kontroluje, zda to, co jsem slíbili, plníme. Každá země aliance má zodpovědnost za sliby, tak jako ten jednotlivý voják v armádě."

Jaký je trend v ozbrojených silách? Jakým směrem se budeme ubírat?
"Malá, mobilní, moderní armáda schopná operovat v terénu dlouhodobě bez cizí pomoci. V budoucnu všeobecně budou hrát velkou roli komunikační a sledovací systémy. Důraz budeme klást na interoperabilitu a připravenost štábů.

Velkým problémem zatím zůstává přepravitelnost jednotek do krizových oblastí. NATO takové kapacity nemá. Prim budou hrát síly rychlé reakce NATO, které budou schopny zasáhnout kdekoliv na světě během několika dní."

Má smysl vůbec udržovat v dnešní době komplexní armádu?
"Souhlasím s tím, že by se členské země měly specializovat na určité oblasti. Komplexní armádu si nemůže téměř nikdo finančně dovolit.

Na druhou stranu ale tvrdím, že pozemní mechanizované jednotky by nadále měly tvořit spolu se vzdušnými silami páteř každé armády. Pokud tyto jednotky budou kvalitní, můžeme daleko více rozvíjet specializované síly, jako například protichemické jednotky nebo armádní zdravotnictví."

natoaktual.cz - Informační a zpravodajský portál o NATO


Video