Ratko Mladič (c) profimedia.cz/Corbis - Někdejší vrchní velitel bosenskosrbských sil Ratko Mladič na snímku z roku 1994. | foto: Patrick Chauvel, Profimedia.cz

Srbsko dostalo ultimátum - 20 dní na vydání Mladiče

  • 139
Nevydá-li Bělehrad do dvaceti dnů bývalého velitele bosenskosrbské armády Ratka Mladiče obviněného z válečných zločinů do Haagu, bude to mít pro Srbsko mimořádně nepříjemné následky.

Upozornil na to Jovan Simić, hlavní poradce srbského prezidenta pro záležitosti Mezinárodního trestního tribunálu pro bývalou Jugoslávii (ICTY) v Haagu.

V rozhovoru pro srbský list Večernje novosti Simić potvrdil, že hlavní žalobkyně haagského tribunálu Carla Del Ponteová dala Srbsku v podstatě ultimátum, že do 15. prosince, čili desátého výročí podepsání mírových dohod v Daytonu, musí být Mladić předán mezinárodnímu soudu.

Carla Del Ponteová má právě 15. prosince podat Radě bezpečnosti OSN zprávu o spolupráci balkánských států s ICTY.

"Možná, že to zní příliš pesimisticky, ale jsem si jist, že nevydáme-li generála Mladiče do 15. prosince anebo nebudeme schopni předložit skutečně hodnověrné důkazy o tom, že nevíme, kde se zdržuje, pak musíme počítat s takovými následky, které nás vrhnou zpět o nejméně 15 let," řekl Simić.

Poznamenal, že velké problémy lze očekávat v otázce evropské integrace Srbska či v jednáních s Mezinárodním měnovým fondem. "Ztráta naší prestiže může dosáhnout takových rozměrů, že se to negativně odrazí i na našich pozicích v jednáních o definitivním mezinárodním postavení Kosova," poznamenal prezidentův poradce.

Srbská vláda dala Del Ponteové slib, že do 15. prosince bude Mladić v Haagu, uvedl Simić. Dodal, že vláda skutečně chce svůj slib splnit a udělá všechno, aby Mladičův problém zmizel ze světa.

Na dopadení Mladiče a bývalého bosenskosrbského předáka Radovana Kardžiče závisí další směřování Bosny i Srbska do evropských struktur. Představitelé NATO i EU dali několikrát najevo, že pokud chce země uvažovat o členství v těchto organizacích, musí válečné zločince předat do Haagu.

,

Video