Kurz zimního přežití. Ilustrační foto.

Kurz zimního přežití. Ilustrační foto. | foto: Lubomír Světnička, natoaktual.cz

Specialisté zkoušejí přežít v zimních Jeseníkách

  • 6
Armádní specialisté z různých jednotek zkoušejí přežít v extrémních podmínkách zimních Jeseníků. Dvoutýdenní náročný kurz zimního přežití je má připravit na to, aby mohli sami jako instruktoři cvičit v těchto dovednostech vojáky u svých jednotek.

Během dvou týdnů v Jeseníkách absolvuje jedenáct armádních instruktorů z nejrůznějších jednotek české armády náročný výcvik přímo uprostřed hor.

Vojáci musí zvládnout mnohakilometrové přesuny hlubokým sněhem na lyžích i sněžnicích s veškerou výbavou na zádech, překonávat vodní toky pomocí lan, budovat improvizované přístřešky ve sněhu, zdolávat skalní masivy nebo ošetřovat raněné a dopravit je do bezpečí.

"Cílem kurzu je získání a osvojení si dovedností přežití v náročných zimních podmínkách v extrémním terénu," uvedl hlavní instruktor Milan Steininger z Ředitelství výcviku a tvorby doktrín ve Vyškově, které speciální kurz organizuje.

Účastníci kurzu podle něj působí jako instruktoři speciální tělesné přípravy u několika jednotek české armády, od vojenské policie až po letecké základny. Po absolvování kurzu by měli v umění přežít cvičit další vojáky u svých jednotek.

Vrcholem dvoutýdenního kurzu je třídenní komplexní cvičení, během kterého musí účastníci přežít s minimem vybavení ve volné přírodě, včetně přenocování ve sněhu.

"Náročnost kurzu se stupňuje. Odebíráme jim vybavení. Z původní dvacetikilogramové výbavy, kterou s sebou nesou, si mohou nechat jen pět věcí, které si sami pro přežití vyberou," konstatoval další z organizátorů Robert Snášel.

V Jeseníkách v těchto dnech leží stále přes metr těžkého mokrého sněhu. Teploty v noci sice nepadají hluboko pod bod mrazu, přesto účastníky kurzu nepřetržitě sledují zdravotníci. Nocovat ve sněhu totiž musí vojáci bez stanů.

Přineseme další informace a fotografie.

, natoaktual.cz

Video