Slovenské vojáky čeká školení o sexu

  • 10
Zvláštní trenéři budou školit slovenské vojáky v otázkách sexuálního života i užívání alkoholu a drog. Ministerstvo obrany totiž uposlechlo rady psychologů, kteří upozorňují na rizikové sexuální chování v armádě.

Experti upozorňovali také na rozšířené rituály spojené s konzumací alkoholu a kouřením. Mezi vojáky se tak letos dostanou brožurky pro velitele i ručníky a samolepky s logem tohoto projektu.

Za jeden z hlavních problémů, které vojáky vedou k rizikovému sexuálnímu chování, považují psychologové chybějící soukromí v kasárnách i to, že mnozí nemají možnost udržet si vážné známosti.

"V armádě je velmi homofobní prostředí, které je nepřátelské a netolerantní k jakýmkoli projevům i náznakům homosexuality," řekl novinářům psycholog Gabriel Bianchi, který zkoumal život v některých slovenských kasárnách.

Ke zvýšení rizik v sexuálním životě vojáků a k případnému přenosu nemocí prý navíc přispívá nedostatečná dostupnost prezervativů v armádních ubytovnách. Bianchi navíc soudí, že kouření a alkohol je mezi vojáky doslova rituálem a podle psychologa některé ze zmíněných problémů patrně nevyřeší ani plánovaná plná profesionalizace slovenské armády od roku 2007.

Po upozornění psychologů ze Slovenské akademie věd se armáda rozhodla mezi vojáky rozšířit příručku o alkoholu, drogách a sexualitě a ročně vyškolí zhruba 40 "trenérů" z řad velitelů.

Ti budou vojáky nejenom školit, ale v brožurkách mají rovněž návod jak zjistit, že jejich kolegové nebo podřízení berou drogy, nadměrně užívají alkohol, nebo mají problémy v sexuálním životě.

Armáda začala šířit mezi vojáky rovněž samolepky a ručníky s logem tohoto projektu. "Tyto ručníky mají o trochu vyšší kvalitativní standard než erární armádní ručníky, takže budou velmi atraktivní," soudí psycholog Bianchi.

,

Video