Scheffer: Ukončeme spory k Iráku

Generální tajemník Severoatlantické aliance Jaap de Hoop Scheffer ve Washingtonu vyzval Spojené státy a evropské spojence, aby překonali spory kolem války v Iráku. Válka podle něj rozbila iluzi, že USA mohou v otázkách bezpečnosti postupovat samy.
"Vím, že NATO mělo těžký rok...Mé poselství je jednoduché: Je čas vrátit se k práci. Na obzoru je příliš mnoho hrozeb, musíme řešit příliš mnoho problémů," řekl de Hoop Scheffer v projevu na Univerzitě národní bezpečnosti.

De Hoop Scheffer, který nastoupil do své funkce začátkem roku, přislíbil, že bude usilovat o větší kontingent stabilizačních sil NATO v Afghánistánu a o jejich rozšíření mimo hlavní město Kábul.

Stejně tak hodlá alianci připravit na větší roli v Iráku, pokud k tomu bude vyzvána. Varoval současně před tím, že v posledních měsících a letech se začaly šířit "nebezpečné mýty" ohrožující základy spolupráce v NATO.

Prvním mýtem je podle něj to, že by Evropa mohla být rivalem Spojených států. To je "politicky nemožné, vojensky nerealistické a finančně neproveditelné", zdůraznil.

"Evropa může být Spojeným státům jen partnerem. Mezi Evropou a USA nemůže být - a také nebude - v oblasti bezpečnosti rivalita," prohlásil šéf NATO.

"Druhý mýtus je druhou stranou toho prvého: je jím nebezpečná iluze, že Spojené státy mohou a měly by v záležitostech bezpečnosti postupovat samy. Irák by měl ukázat nemožnost takového přístupu," zdůraznil de Hoop Scheffer. "Vydat se na cestu unilateralismu není v ničím zájmu, nejméně v zájmu Ameriky."

Generální tajemník aliance se již ve čtvrtek ve Washingtonu sešel s americkými ministry zahraničí a obrany Colinem Powellem a Donaldem Rumsfeldem.

Den otevřených dveří letiště Náměšť

Ve středu 1. května se na letišti Náměšť poprvé veřejnosti představí nové vrtulníky AH-1Z Viper a UH-1Y Venom. K vidění bude další letecká i pozemní technika.

Mohlo by se hodit

Video