S teroristy zatočíme, tvrdí aliance

  • 1
(Od našeho zvláštního zpravodaje) Severoatlantická aliance na svém summitu v Istanbulu přijala nové závazky pro Blízký a střední východ. Pomoc NATO má zabránit dalšímu nástupu teroristů v Iráku i Afghánistánu.

Aliance hodlá cvičit příslušníky iráckých bezpečnostních sil včetně vojáků. Irácká policie a armáda by pak měly pomoci stabilizovat zemi, v níž v pondělí formálně převzaly vládu irácké orgány. NATO chce také vyslat více vojáků do Afghánistánu a zajistit tak klidný průběh voleb, jež se mají uskutečnit v září nebo na začátku října.

Generální tajemník aliance Jaap de Hoop Scheffer prohlásil, že Evropa a Amerika musejí na těchto úkolech spolupracovat společně. Právě Istanbul se měl stát místem, kde Spojené státy překonají spory s některými Evropany (zvláště Němci a Francouzi) z doby války v Iráku. To se částečně podařilo.

"Začalo nové období spolupráce mezi Chirakem, Schröderem, Blairem a Bushem," prohlásil optimisticky naladěný italský premiér Silvio Berlusconi. Jenže názorové rozdíly zůstávají. Francouzi a Němci odmítají výcvik iráckých vojáků přímo na území Iráku, zatímco Američané a Britové by chtěli přítomnost NATO v okupované zemi naopak co nejvíce posílit.

SUMMIT NATO v ISTANBULU
28. - 29. června 2004

SUMMIT ISTANBUL
zpravodajství

OPERACE NATO
ve světě

CO ZMĚNÍ SUMMIT
v alianci

NAPSALI O SUMMITU
v médiích

speciální příloha natoaktual.cz

Přijaté rozhodnutí o výcviku iráckých bezpečnostních sil je podle účastníků summitu kompromisní. Každý si ho bude vykládat po svém. Výcvik vojáků tak zřejmě bude na území Iráku i mimo něj – podle toho, která země aliance ho povede.

NATO se zavázalo, že rozšíří vojenskou přítomnost na severu Afghánistánu. Počet vojáků aliance by měl během voleb stoupnout o tři tisíce na celkových deset tisíc. Zatím nicméně pořád hrozí, že afghánské volby skončí krachem kvůli špatné bezpečnostní situaci v zemi.

Istanbulský summit také nabídl užší spolupráci zemím z celé oblasti "velkého Blízkého východu" – včetně severní Afriky. Jaap de Hoop Scheffer mluvil o větším bezpečnostním dialogu s těmito státy. Je však na jednotlivých zemích, zda nabídku dobrovolně přijmou.

Tato iniciativa pro "velký Blízký východ" však ve svých ambicích výrazně zaostala za původním americkým návrhem, který předpokládal dalekosáhlé reformy v oblasti.

NATO chce věnovat velkou pozornost svým formujícím se Silám rychlé reakce, jejichž součástí je i prapor zaměřený na ochranu před zbraněmi hromadného ničení. Velení praporu v současnosti zajišťuje Česká republika.


Video