NATO zřídí v Iráku výcvikové středisko

Členové Severoatlantické aliance se v bruselské centrále dohodli na rozšíření výcvikové mise v Iráku. Konkrétní detaily celé operace, jako je počet instruktorů či zúčastněné státy, se ještě vyjasní v příštích dnech nebo nejbližších týdnech.

Velvyslanci se dohodli na politickém zadání pro vojenské orgány a na dalším vývoji alianční výcvikové mise," řekl mluvčí James Appathurai o výsledku včerejšího setkání stálých zástupců členských zemí. “NATO zřídí v Iráku své výcvikové středisko," podotkl.

Politické mantinely alianční mise spočívají v zadání cvičit iráckou armádu a bezpečnostní síly, aby byly s to převzít odpovědnost za bezpečnost v zemi, koordinovat dodávky výzbroje a výstroje pro Iráčany a také vybírat Iráčany pro výcvik v zahraničí. "Cílem je cvičit a poskytnout technickou pomoc, nikoliv bojovat," zdůraznil mluvčí.

"Všechny síly v Iráku, včetně sil NATO, mají právo odpovědět na útok, bránit se. Je jasné, že by se bránily robustně," odpověděl Appathurai na dotaz, co by se dělo v případě útoku iráckých povstalců na výcvikové středisko.

Aliance na istanbulském summitu koncem června přislíbila Bagdádu pomoci s výcvikem iráckých bezpečnostních sil a počátkem srpna do Iráku vyrazila mise 40 expertů.

Velvyslanci členských zemí v bruselském ústředí začali před týdnem jednat o rozšíření mise, podle neoficiálních zdrojů na přibližně 300 instruktorů, ale v pátek Francie a Belgie s podporou Německa a Španělska vyjádřily výhrady a dožadovaly se objasnění financování, velení a ochrany mise. Všechny čtyři země ostatně nepočítají s tím, že by samy do Iráku poslaly své vojáky.

Nyní je zřejmé, že "blízkou ochranu" instruktorů zajistí aliance, celkovou pak mnohonárodní síly vedené Američany. Misi má velet americký generál, který dosud odpovídá za výcvik irácké armády. Ten bude v otázkách alianční mise podřízen NATO a v ostatním americkému velení v Iráku. Konkrétní operační plán by vojenské složky NATO měly schválit počátkem října a mise by posléze měla být spuštěna "co možná nejdříve".


Den otevřených dveří letiště Náměšť

Ve středu 1. května se na letišti Náměšť poprvé veřejnosti představí nové vrtulníky AH-1Z Viper a UH-1Y Venom. K vidění bude další letecká i pozemní technika.

Mohlo by se hodit

Video