Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Velké stěhování NATO vrcholí. Přesouvá se šéf Aliance i tajný archiv

  10:19
Centrála NATO se za 69 let historie Aliance stěhovala už čtyřikrát. Spojenci sídlili nejprve v Londýně, pak na dvou místech v Paříži a nejdéle v Bruselu. Tam zůstánou i nadále, i když právě vrcholí páté a "největší" stěhování.

Tento týden odstartovala poslední etapa, během níž se doslova přes cestu ze starého sídla NATO přesune do nových kanceláří asi 4 tisíce lidí. Personál, vojáci i národní delegace devětadvaceti členských zemí.

Do nového supermoderního sídla se právě nyní stěhuje generální tajemník NATO Jens Stoltenberg a nejbližší spolupracovníci z jeho kanceláře.

Fotografie

Od roku 1967 sídlí Aliance v Bruselu.
Jak se NATO rozrůstalo a bylo potřeba více místa, stěhovala se centrála NATO v...
Centrála NATO v Palais de Chaillot přímo naproti Eiffelovy věže
První centrála NATO na Belgrave Square 13 v Londýně

Do nových zabezpečených prostor je také přepravován tajný archiv NATO: přes 7 kilometrů papíru, 39 tisíc přepravek utajovaných dokumentů.

Stěhování 1 500 diplomatů a dalšího personálu zastoupení členských zemí, asi 1 700 vojenských i civilních pracovníků samotné Aliance a dalších 800 lidí nejrůznějších agentur má skončit 15. června, tedy právě včas před summitem Aliance, který se uskuteční právě v novém sídle.

Stavba za miliardu eur vyrostla přímo naproti dosavadnímu, už nevyhovujícímu, sídlu NATO na bulváru Leopolda III. Moderní komplex má svým členěním připomínat prsty sepnutých rukou a symbolizovat jednotu spojenců.

27.dubna 2018 v 23:52, příspěvek archivován: 01.května 2018 v 09:13

The last ministerial at our old #NATO HQ is now over & my crates are packed. From May 3, we'll be across the road! https://t.co/C3QkoY7138

Moderní komplex, poskytující plochu 254 tisíc metrů čtverečných, byl dokončen už loni. Zhruba rok ale trvala příprava a testování vnitřních elektronických systémů. Kvůli náročným bezpečnostním kritériím byl v minulosti celý projekt několikrát přepracován.

Na bezpečnost a zajištění nyní dohlíží mimo jiné přes 1 000 kamer a systémů vstupní kontroly, které jsou schopné rozpoznávat oční duhovky.

Při posledním jednání vzpomněli Havla

Budovy stávajícího sídla Aliance, které v roce 1967 nechala narychlo vybudovat belgická vláda jako provizorium po překotném stěhování centrály z Paříže, by měly být zdemolovány.

Stavba nové centrály

Aliance návrh představila už v roce 2003, výstavba začala v říjnu 2010. Osm obloukovitých prosklených budov, napojených na rozlehlý centrální prostor označovaný jako „agora“, pochází z dílny konsorcia SOM.

Vytvářejí propletenec prstů rukou symbolizujících jednotu členských zemí NATO. Návrh zvítězil v konkurenci dalších 63 architektonických společností.

Náklady na výstavbu jsou odhadovány na zhruba miliardu eur. V ceně je započítáno i vybavení včetně elektroniky nebo nábytku. Finanční strop je však striktně stanoven na celkových 1,7 miliardy eur kvůli revizím, stěhování ze staré centrály či dodatečnému zabezpečení.

Projekt financuje Aliance ze svého rozpočtu, do kterého jednotlivé členské státy každoročně přispívají.

Když spojenci začali dosavadní komplex používat, měla Aliance jen 15 členských zemí. V průběhu let se ale číslo rozrostlo na současných 29, což byl důvod proč byla centrála několikrát rozšiřována o další dočasné přístavby. Celkově přeplněný zastaralý areál však vyžadoval neustálou a nákladnou údržbu a řada kanceláří navíc byla kvůli omezenému prostoru centrály rozeseta po celém městě.

Úplně poslední jednání starý hlavní jednací sál zažil v pátek 27. dubna, během schůzky ministrů zahraničí členských zemí. Šéf NATO Stoltenberg připomněl několik historických milníků a událostí, které právě zde představitelé spojeneckých zemí projednávali a přijímali zásadní rozhodnutí.

Od událostí po pádu Berlínské zdi, přes reakci na teroristické útoky z 11. září či sjednocení Německa nebo rozšiřování NATO.

Za nejvíce symbolické přitom označil vystoupení někdejšího československá prezidenta Václava Havla, který 21. března 1991 sídlo Aliance navštívil jako první hlava postkomunistického státu.

„Můj otec byl v té době norským ministrem zahraničí. Zúčastnil se jednání a popsal mi scénu. Havel vysvětloval, že jako chlapec byl neustále znovu a znovu přesvědčován, že NATO je baštou imperialismu. Ohrožením míru. Prohlásil, že pokud existuje důvod, proč má Evropa demokracii a prosperitu, je to právě tato Aliance. Nazval ji nástrojem svobody a našich hodnot,“ vzpomněl Stoltenberg.

27.dubna 2018 v 18:17, příspěvek archivován: 01.května 2018 v 09:20

Today #NATO foreign ministers met for the very last time in our home for the past 50 years. Here you can see photos from the first meeting in 1967, and our last meeting today. My last speech to the North Atlantic Council: https://t.co/d3LLvZmOUn https://t.co/0EDMi9eR7t

Nový komplex je energeticky úsporný

V novém komplexu jsou kromě kanceláří a konferenční místnosti také restaurace, obchody či sportoviště. Budova má několik stupňů bezpečnostního zajištění – nejnižší se týká tiskového střediska či restaurací, nejzabezpečenější je západní část s velkým jednacím sálem.

Konferenčních sálů je celkem osmnáct. Sedm speciálních kanceláří je vybaveno technikou pro virtuální realitu.

Nová centrála je považována za šetrnou k životnímu prostředí. Je navržena jako energeticky úsporná, když k osvětlení v maximální možné míře využívá denní světlo, pro vytápění geotermální energii a naopak pro chlazení konstantní teplotu pod povrchem země. Až 90 procent vody v provozu má být recyklováno. Například pro splachování a zavlažování má sloužit dešťová voda.

Před novou centrálu byl už loni přestěhován i letitý symbol NATO – stylizovaná ocelová hvězda, která stála před bruselským sídlem od srpna 1971. Sedmimetrová skulptura pochází z dílny belgického architekta Raymonda Huyberechtse.

Na místě na dohled od nynějšího rušného bruselského letiště Zaventem, kde nová stavba stojí, od roku 1908 fungovalo úplně první belgické letiště. Za první světové války obsadila místo německá armáda a přistávaly zde vzducholodě. Za druhé světové války pak sloužilo letiště německým i spojeneckým jednotkám.

Autor: , natoaktual.cz
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Počasí v Česku opět ovlivní saharský prach. Vytvoří oblačnost, sníží teploty

28. dubna 2024  7:47

Počasí v Česku v neděli opět ovlivní saharský prach. Vytvoří oblačnost, se kterou nepočítaly...

Co v EU prosadili čeští europoslanci? Nabíječky i Erasmus, připomínají se

28. dubna 2024

Premium V Bruselu a Štrasburku proběhlo v týdnu velké loučení. Ve stávajícím složení se totiž europoslanci...

Děti na Haiti cestou do školy překračují mrtvoly. Misie z USA líčí praktiky gangů

28. dubna 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v USA Co mi vyprávěli po telefonu známí z Haiti, k nimž tam jezdím: školy a obchody se řídí podle toho,...

Zastřelili ho, pomočili a pověsili. Jak vznikla fotka mrtvého Mussoliniho

28. dubna 2024

Seriál Doufal, že uteče a i s milenkou dožije v bezpečí. To by se však víc než dvě dekády nesměl chlubit...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...