Kosovská osvobozenecká armáda (UÇK)

Kosovská osvobozenecká armáda (UÇK)

NATO obnoví výcvik kosovských ozbrojených sil

  • 6
Severoatlantická aliance obnoví výcvik Kosovských bezpečnostních sil (KSF). NATO pozastavilo budování nových jednotek tento týden, když se ozbrojení příslušníci KSF zúčastnili přehlídky k výročí smrti někdejšího vůdce Kosovské osvobozenecké armády.

Kosovský prezident Fatmir Sejdiu i premiér Hashim Thaçi se s velením mezinárodních jednotek KFOR v zemi nakonec dohodli na obnovení výcviku a podpory nově budovaných jednotek.

Aliance výcvik pozastavila poté, co se příslušníci KSF objevili jako čestná stráž na přehlídce k dvanáctému výročí smrti někdejšího vůdce Kosovské osvobozenecké armády (UÇK) Adema Jashariho.

Tím byla podle NATO porušena dohoda, že se nové bezpečnostní síly budou soustředit pouze na stavy civilní pohotovosti. Podle nové dohody by se v budoucnu mohla čestná stráž na slavnostech objevovat se souhlasem velení KFOR a pouze se "znehodnocenými zbraněmi", tedy například se zatavenými hlavněmi.

Nově budované Kosovské bezpečnostní síly mají v současné době asi 2 500 příslušníků. Jsou vyzbrojeny jen lehkými zbraněmi a za jejich výcvik zodpovídají specialisté NATO. Od poloviny loňského roku mohou do jednotek vstoupit i někteří bývalí bojovníci rozpuštěné Kosovské osvobozenecké armády (UÇK).

Bezpečnostní jednotky vznikly před rokem. Plány počítají s tím, že budou multietnické, složené z kosovských Albánců i Srbů. Příslušníci KSF se mají zapojovat například do řešení krizí, civilní ochrany, odstraňování nevybuchlé munice nebo potlačování nepokojů.

Výstroj a výzbroj jednotkám dodali Američané a Němci. Výcvik mají na starost především britští specialisté. Podle Aliance nejde o armádní oddíly, příslušníci KSF zastávají spíše policejní práci.

, natoaktual.cz

Den otevřených dveří letiště Náměšť

Ve středu 1. května se na letišti Náměšť poprvé veřejnosti představí nové vrtulníky AH-1Z Viper a UH-1Y Venom. K vidění bude další letecká i pozemní technika.

Mohlo by se hodit

Video