Jas-39 Gripen

Jas-39 Gripen | foto: Lubomír Světnička, natoaktual.cz

Maďaři mají flotilu gripenů. Stejně jako Češi si ji pronajali

  • 1
Maďarsko převzalo flotilu 14 nových stíhaček typu JAS-39 Gripen, které si armáda pronajala na deset let od švédského koncernu SAAB. Na základně ve městě Kecskemét maďarskému ministru obrany Imremu Szekeresovi švédské stroje včera symbolicky předal jeho švédský kolega Sten Tolgfors.

Stíhačky mají nahradit zastaralé stroje Mig-29 a maďarská armáda je podle plánů po deseti letech pronájmu, který ji vyjde na zhruba 210 miliard forintů, tedy na více než 21 miliard korun, odkoupí. Prvních pět švédských stíhaček maďarská armáda používá už od roku 2006, nyní má k dispozici všech čtrnáct strojů.

Stíhačky typu JAS-39 Gripen si pronajímá také česká armáda a v souvislosti s oběma kontrakty se hovořilo o podezření z korupce. V Maďarsku se pro pronájem švédských letadel rozhodla předchozí vláda Viktora Orbána v roce 2001; její údajně sporný postup později začal šetřit parlament a vyšetřování stejné záležitosti bylo zahájeno i ve Švédsku.

Maďarsko před uzavřením smlouvy o pronájmu gripenů dlouho vyjednávalo s konkurentem SAABu společností Lockheed. Prodejci gripenů - firmy SAAB a BAE Systems - jsou kvůli nařčením z úplatků vyšetřováni i v několika dalších zemích.

,

Video