Velitelství pro transformaci v Norfolku.

Velitelství pro transformaci v Norfolku. | foto: Lubomír Světnička, natoaktual.cz

Generál Mattis novým šéfem NATO pro transformaci

Novým velitelem NATO pro transformaci se stal americký generál James Mattis. Na jednom z nejvyšších vojenských postů v aliančních strukturách vystřídal dosavadního velitele Lance Smithe.

Mattis velení převzal od svého předchůdce během slavnostního ceremoniálu na palubě letadlové lodi USS George Washington.

Velitelství NATO pro transformaci v americkém Norfolku (ACT - Allied Command Transformation) nahradilo před čtyřmi lety Spojenecké atlantické velitelství.

NATO se snaží modernizovat své struktury, které byly dimenzovány na doby studené války, aby byla schopná reagovat na nové výzvy 21. století.

Velitelství zodpovídá za změny ve velitelských strukturách aliance, přípravu expedičních jednotek, zvyšování vojenských schopností, sladění vojenské spolupráce mezi jednotlivými členskými státy a zavádění nových doktrín a vybavení.

Generál Mattis je v pořadí teprve třetím velitelem tohoto nového velitelství. Do americké armády vstoupil v roce 1972. Velel útočným jednotkám námořní pěchoty během operace Pouštní bouře v Iráku a jednotkám speciálních sil během operace Trvalá svoboda v jižním Afghánistánu.

Jako generál pak řídil první námořní divizi během počátečního útoku na jednotky irácké armády během operace Irácká svoboda. Poté se stal velitelem americké námořní pěchoty (Marine Corps).

, natoaktual.cz

Video