Do zaplavených oblastí dorazily posily

Praha - Armáda posílila jednotky v zaplavených oblastech o dalších 500 lidí. Na likvidaci následků záplav tak pracuje již 8200 vojáků a 1420 kusů armádní techniky. "Sedmá rota chemické ochrany se přesunula do Prahy, kde bude likvidovat zkažené potraviny," řekla Iva Ruskovská z táborského velitelství sil územní obrany. Vojenská zdravotnická služba začala s preventivním očkováním nasazených vojáků proti žloutence.

V postižených oblastech pomáhají od soboty i studenti Vojenské lékařské akademie J. E. Purkyně v Hradci Králové.

Jak informovala tisková služba ministerstva obrany, dvaatřicet zdravotních sester a čtyřicet budoucích lékařů například kontrolují hygienickou a epidemiologickou situaci u vojenských jednotek, které odstraňují následky povodní.

Na jejich vystřídání je pak připraveno dalších 114 studentů.

"Záchranné práce pokračují ve velkém rozsahu v oblasti Roudnice nad Labem, kde je k záchraně obyvatel a likvidaci povodní nasazeno 200 vojáků pozemních sil. V jižních Čechách je nejvíce vojáků a techniky v okolí Majdaleny na Jindřichohradecku, kde stále vytéká voda z otevřených hrází," uvedla Ruskovská.

V Neratovicích vojáci 71. záchranné a výcvikové základny z Kutné Hory vybudovali místo speciální očisty a polní sprchy. Ty slouží místním obyvatelům k základní hygieně. Do oblasti Neratovic je v Kostelci nad Labem připraveno vyjet na pomoc 150 specialistů-chemiků, dodala Ruskovská.

Vojáci jsou vybaveni ochrannými pomůckami, hygienickými rouškami a dalším ochranným a zdravotnickým materiálem. Starostové postižených obcí podle Ruskovské žádají od armády zejména zdravotnické brašny.

Vojenská zdravotnická služba začala v úterý s preventivní očkování nasazených vojáků proti žloutence typu A. "Celkově se počítá s očkováním celkem 6500 osob, které jsou nebo budou nasazeni přímo k likvidaci následků ničivých záplav," informovala tisková služba ministerstva obrany. V Neratovicích zdravotníci naočkovali prvních padesát důstojníků.

Od úterý jsou z rozhodnutí ministra obrany Jaroslava Tvrdíka síly územní obrany hlavním centrem, které řídí operaci Obnova v Armádě České republiky. "Velícím důstojníkem centra je dosavadní velitel sil územní obrany generál Vladimír Sova," uvedla mluvčí.

Z evakuačního centra na pražském Strahově odcestovalo 36 dětí ve věku 4 – 15 let z povodní postiženého pražského Karlína do tábora školícího střediska v Kramolíně.
Příslušníci z 32. základny taktického letectva BISKAJSKÁ Armády České republiky z Náměště nad Oslavou zde pro ně připravují přibližně čtrnáctidenní program, který bude mimo jiné zahrnovat celotáborovou etapovou hru, výlety do blízkého okolí a další klasické táborové činnosti. Součástí programu je i návštěva letecké základny v Náměšti nad Oslavou.


Video