Transportér na letišti v Kábulu. | foto: Lubomír Světnička, natoaktual.cz

Do tendru na transportéry se hlásí 7 firem

  • 2
V poledne skončilo další kolo výběrového řízení na dodávku nových obrněných transportérů pro českou armádu. Do tendru se přihlásilo sedm vážných zájemců.

"Do dvanácti hodin měli doručit dotazníky s konkrétními nabídkami," uvedl mluvčí ministra obrany Andrej Čírtek.

Nabídky podle prvních informací podalo sedm firem.

Konkrétní společnosti a jejich nabídky však podle Čírtka zatím neprozradí. "Do poloviny srpna bude komise nabídky vyhodnocovat," dodal Čírtek.

První fázi tendru na dodávku 199 transportérů za více než 20 miliard korun uzavřela armáda koncem května. Do výběrového řízení se tehdy přihlásilo 46 dodavatelů.

Podle očekávání mezi uchazeči nechyběly rakouské stroje Pandur od firmy Steyr-Daimler-Puch a finské transportéry AMV od společnosti Patria.

Teď měli výrobci a dodavatelé zhruba jeden a půl měsíce na to, aby armádě nastínili konkrétní nabídky. Mezirezortní komise pak rozhodne, kdo postoupí do dalšího kola. Vítěz tendru má být znám na přelomu roku.

Nové transportéry mají nahradit zastaralé typy OT-64, které vojsku slouží od druhé poloviny šedesátých let. Armáda jich vlastní několik stovek, drtivá většina z nich ale už nefunguje.

Smlouva by měla být podepsána přibližně za rok. Armáda se zaváže ke koupi 199 obrněnců a na dalších 35 získá předkupní právo.

První třicítku strojů by armáda chtěla mít do roku 2007. Dodávka potrvá čtyři až pět let, vojáci by tak měli dostat všechny transportéry nejpozději v roce 2012. V plánu je pět základních verzí, na které se budou montovat různé nástavby.

Hlavními kritérii výběrového řízení bude podle ministerstva cena, podvozek s náhonem na osm kol, snadná přeprava vzduchem a schopnost firmy zajistit offsetové programy, tedy zpětné investice, ve výši 100 procent ceny zakázky.

, natoaktual.cz

Den otevřených dveří letiště Náměšť

Ve středu 1. května se na letišti Náměšť poprvé veřejnosti představí nové vrtulníky AH-1Z Viper a UH-1Y Venom. K vidění bude další letecká i pozemní technika.

Mohlo by se hodit

Video