Dny NATO uvítaly 225 tisíc lidí. Legenda z Vietnamu zaplavila nebe vlčími máky

  • 471
Na mošnovském letišti končí Dny NATO v Ostravě, největší armádně-bezpečnostní show v Evropě. K vidění byla dvacítka letových vystoupení moderních i historických strojů a celá řada působivých akčních ukázek armády i zásahových jednotek. V neděli dorazilo zhruba 130 tisíc lidí.

První den této unikátní víkendové show konané na Letišti Leoše Janáčka Ostrava si nenechalo ujít 95 tisíc návštěvníků.

Dny NATO 2018

Fotogalerie

Přípravy na Dnech NATO v Ostravě
F-16, belgické vzdušné síly, Darte Vador
Přípravy na Dnech NATO v Ostravě
Tank T-72M4CZ během příprav na Dnech NATO v Ostravě

Stejně jako v sobotu byl připraven unikátní průlet šestnácti druhů letecké techniky za tónů Smetanovy Vltavy jako připomenutí stého výročí vzniku Československa a jeho ozbrojených sil.

Linka oslav stoletého výročí založení Československa byla zřetelná i v rámci statické expozice, kdy byl díky spolupráci se Slezským zemským muzeem věnován rozsáhlý prostor historické vojenské technice i jejím replikám za účasti klubů příznivců vojenské historie.

Návštěvníci tak měli jedinečnou možnost si prohlédnout například slavný československý tank LT-38, sovětský tank T-34 či repliky letounů Jak-3 a Spitfire Mk.IX.

Tvořily se kolony

Na příjezdových silnicích ze všech stran se stejně jako v sobotu tvořily kolony dlouhé až pět kilometrů, uvedl operátor speciální policejní linky Michal Tichý. Kolony ze směrů od Ostravy a Studénky byly dopoledne dlouhé zhruba čtyři až pět kilometrů, kolona od Příbora byla asi poloviční.

Zdroj: ČTK

Z akčních ukázek na zemi zaujal útok 7. mechanizované brigády se střelbou z tanku nebo příprava léčky v podání výsadkářů 102. průzkumného praporu.

Vězeňská služba ukázala zadržení lidí, kterým se podařilo uprchnout z vězení. Zásahové jednotky německých, polských a českých celníků pak s řadou velkých pyrotechnických efektů zadržení ozbrojených pašeráků.

Na nebi se stejně jako v sobotu mimo jiné představil pilot gripenu Ivo Kardoš, který za pilotáž stroje sklidil velký potlesk. Stejně tak dvě akrobatické skupiny „Křídla bouře“ z Chorvatska na vrtulových strojích PC-9M a polský tým „Bílo-červené jiskry“ na proudových letounech TS-11 Iskra.

, natoaktual.cz

Video