Češi budou školit chemické experty

Čeští experti budou školit armádní chemiky z NATO a z partnerských zemí. Armáda otevřela ve Vyškově specializované výcvikové středisko, které je unikátní v celé alianci. Ještě letos tam projde výcvikem 400 vojáků ze zahraničí.

"Centrum má mezinárodní význam. Je jediné v rámci NATO a my jsme připraveni poskytovat jeho služby členským i partnerským zemím," uvedl náčelník Generálního štábu Pavel Štefka.

Centrum patří do sítě takzvaných středisek výjimečnosti NATO (Centre of Excellence), na jejichž vybudování se dohodly členské státy aliance na summitu v Praze. Tam Česká republika deklarovala, že se zaměří na zdravotnictví, pasivní sledovací systémy a právě boj proti zbraním hromadného ničení.

Střediska výjimečnosti budou provozovat jednotlivé státy NATO a jejich účelem má být zvyšovat odbornost a předávat zkušenosti v oblastech, ve kterých je to pro Severoatlantickou alianci přínosné.

Ve Vyškově budou špičkoví experti cvičit a vzdělávat vojenské i civilní odborníky pro boj se zbraněmi hromadného ničení, připravovat doktríny, koncepce a předpisy.

ODBORNÁ CENTRA NATO:

 ▪ Estonsko (Tallin)
počítačová ochrana
 ▪ Norsko (Harstad)
operace v zimních podmínkách
 ▪ Nizozemsko (Ede)
podpora velení a řízení
 ▪ Belgie a Nizozemsko (Eguermin)
námořní ochrana proti minám
 ▪ Španělsko (Madrid)
odminování
 ▪ Řecko (Kalkar)
rozvoj vzdušných sil
 ▪ Česká republika (Vyškov)
boj a ochrana proti zbraním hromadného ničení
 ▪ Turecko (Ankara)
boj proti terorismu
 ▪ Turecko (Ankara)
výcvik zemí programu Partnerství pro mír
 ▪ Turecko (základna Konya) 
vzdušný taktický výcvik

Jak informoval velitel střediska Vladimír Čadílek, vybudování centra stálo zatím 2 miliony korun. Armáda pode náčelníka štábu Pavla Štefky počítá s tím, že v nejbližších letech investuje ve Vyškově až 800 milionů korun. Část z této sumy půjde i na centrum, které má nyní 25 zaměstnanců.

Středisko bude využívat vojenské laboratoře ve Vyškově, i nedaleké armádní chemické cvičiště Kamenná chaloupka s polygonem, kde experti mohou cvičit i s nebezpečnými chemickými látkami.

"Do centra je zapojeno mnohem více institucí, jako vědecká pracoviště biologické ochrany či armádní lékařská fakulta," řekl Čadílek.

Nové armádní středisko čeká letos akreditace v rámci NATO. Už nyní však má zájme o kurzy ve Vyškově hned několik zemí. Letos by měli čeští experti proškolit asi 400 zahraničních specialistů například z Estonska či Saudské Arábie. "V těchto dnech začal kurz pro rakouské vojáky," prozradil Vladimír Čadílek.

V souvislosti s letní olympiádou by mělo vyškovskými kurzy projít i několik řeckých vojenských chemiků.

<span style='color:red;background-color:yellow;'>natoaktual</span>.cz - Informační a zpravodajský portál o NATO

Česká armáda otevřela ve Vyškově unikátní středisko NATO odborné přípravy pro výcvik chemických specialistů.


Den otevřených dveří letiště Náměšť

Ve středu 1. května se na letišti Náměšť poprvé veřejnosti představí nové vrtulníky AH-1Z Viper a UH-1Y Venom. K vidění bude další letecká i pozemní technika.

Mohlo by se hodit

Video