Bush s Putinem.

Bush s Putinem. | foto: Jim Young, Reuters

Bush bude jednat s Putinem o radaru. Naposledy

  • 21
Americký prezident George Bush zamíří po summitu NATO do Ruska, kam ho ruský prezident Vladimir Putin pozval k jednání o "strategických otázkách", včetně rozšíření protiraketové obrany USA do Evropy.

"Prezident Putin mě pozval do Soči k diskusi o strategické dohodě, jejíž zásadní součástí je protiraketová obrana," řekl novinářům Bush, citovaný agenturou Reuters.

Putin v květnu v úřadu ruského prezidenta končí, a tak se na Putinově venkovském sídle uskuteční nejspíše poslední schůzka obou státníků v jejich stávajících funkcích. Bushův mandát totiž rovněž vyprší, a to koncem roku.

Bush by měl do Ruska zavítat počátkem dubna, přesná data však ještě nebyla stanovena. Hned po konci summitu NATO v Bukurešti, kde Putin také bude, chce Bush 4. dubna zamířit na návštěvu Chorvatska. Jedním z hlavních témat aliančního summitu bude rovněž protiraketová obrana.

Dohoda pro nástupce
Ruská schůzka Bushe s Putinem by měla podle Bílého domu navázat na nedávná rusko-americká jednání ve formátu 2+2, kdy spolu v Moskvě jednali američtí a ruští ministři obrany a zahraničí, kde už náznak možnosti dosažení strategické rámcové dohody zazněl. K průlomu v otázce protiraketové obrany ale nedošlo.

Američané si od schůzky v Soči slibují doladění vzájemných rusko-amerických vztahů před předáním prezidentských funkcí nástupcům Bushe a Putina.

Jednání jsou tak "náznakem ze strany obou prezidentů, že existuje příležitost připravit strategický rámec vzájemných vztahů, určit možnosti spolupráce a vyřešit některé stávající otázky," řekl Bushův poradce Stephen Hadley.

USA navrhly před rokem rozšíření svého systému protiraketové obrany do Evropy, včetně umístění radaru v České republice, která od té doby s USA jedná. Rusko je stále ostře proti americkému záměru, který vnímá jako hrozbu svým zájmům.


Video