Americký viceprezident Joe Biden a generální tajemník NATO Jaap de Hoop Scheffer

Americký viceprezident Joe Biden a generální tajemník NATO Jaap de Hoop Scheffer | foto: NATO

Biden nevyloučil přímé rozhovory s Talibanem

  • 24
Zhoršující se bezpečnostní situace v Afghánistánu představuje podle amerického viceprezidenta Josepha Bidena nebezpečí pro celé NATO. Spojené státy chtějí přehodnotit svou strategii v této oblasti.

"Nevítězíme, ale válka ještě není zdaleka ztracena," řekl Biden na tiskové konferenci po tříhodinovém jednání v centrále NATO.

Aliance by se podle Bidena měla snažit o "pragmatická řešení", mezi která patří i přímé rozhovory s Talibanem. Biden uvedl, že většina povstalců bojuje jen kvůli penězům. "Pět procent bojovníků Talibanu je nenapravitelných a nepřístupných ničemu, dalších 25 procent povstalců si není jisto svým odhodláním," uvedl Biden.

Rozhovory s "umírněnými členy Talibanu" označil za taktiku, kterou "stojí za to prozkoumat".

Americký viceprezident dnes v Bruselu jednal s aliančními partnery o Afghánistánu a Pákistánu. Biden se nejprve sešel s generálním tajemníkem NATO Jaapem de Hoop Schefferem a pak se zúčastnil zvláštního zasedání Severoatlantické rady.

Biden vyzval spojence, aby Spojeným státům pomohli řešit zhoršující se bezpečnostní situaci v Afghánistánu. "Zhoršující se situace v regionu představuje bezpečnostní hrozbu nejen pro Spojené státy, ale pro každý národ kolem tohoto stolu," řekl Biden představitelům 26 členských států Aliance.

Za poslední měsíc jde již o druhou Bidenovu cestu do Evropy, což ukazuje, jak vážně Američané berou revizi válečné strategie pro Afghánistán a Pákistán.

Revize má být hotova ještě před začátkem summitu NATO počátkem dubna.

Američané chtějí posoudit, zda je jejich dosavadní strategie v oblasti platná. Jižní provincie Afghánistánu totiž stále patří mezi nejnebezpečnější místa světa. Přes veškerou snahu se mezinárodním jednotkám a koaličním silám nedaří povstalce Talibanu vytlačit natrvalo.

Islamisté se stahují přes hranice do Pákistánu, kde mají v nepřístupných horských oblastech své základny. Experti i američtí představitelé už avizovali, že situace v Afghánistánu nikdy nepůjde vyřešit bez sousedního Pákistánu. "Musíme se dívat na Afghánistán a Pákistán dohromady, protože úspěch v jednom bude úspěchem i pro druhý," uvedl Biden.

Afghánistán navíc v srpnu čekají prezidentské volby. Americký prezident Barack Obama přislíbil, že do země pošle dalších 17 tisíc vojáků.

Otázkou zatím zůstává i zásobování amerických a aliančních jednotek. Američané koncem února přišli o strategicky důležitou leteckou základnu Manas v Kyrgyzstánu. Do šesti měsíců musí Spojené státy základnu opustit, což podle expertů může zkomplikovat americké plány na posílení sil v Afghánistánu. Aliance už vyjednala tranzit nevojenského materiálu přes Rusko a další země.

, natoaktual.cz

Video