Mírové jednotky KFOR v Kosovu.

Mírové jednotky KFOR v Kosovu. | foto: Lubomír Světnička, natoaktual.cz

Armáda za nezávislost Kosova rozpoutává válku slov

  • 2
Armáda za nezávislost Kosova, která o sobě dala nedávno vědět provokativními akcemi, dala albánským předákům této jihosrbské provincie lhůtu do konce týdne, aby vyhlásili nezávislost na Srbsku.

Ve varování, které uveřejnily dva prištinské listy, hrozí poslancům, že budou mít "velké potíže", pokud nebudou jednat podle vůle lidu.

Představitelé NATO označují Armádu za nezávislost Kosova za spolek banditů, ale příslušníci mezinárodní policie ji označují za "organizovanou" skupinu.

V provincii roste napětí s tím, jak se blíží zahájení rozhovorů o konečném statusu provincie, která je již sedmým rokem pod mezinárodní správou. Mezi většinovými Albánci, kteří usilují o nezávislost, a menšinovými Srby, kteří jsou rozhodně proti takovému uspořádání, není vidět ani náznak snahy po kompromisu.

"V Srbsku bude povstání, pokud dostane Kosovo nezávislost," varoval o víkendu předák ultranacionalistické Srbské radikální strany Tomislav Nikolić. Lidé vyjdou do ulic protestovat a "já se jim postavím do čela", řekl představitel nejpopulárnější strany v Srbsku. Kosovo by mělo mít autonomii, ale nemůže mu být dovoleno, aby se odtrhlo, zdůraznil.

Albánci však nejsou ochotni ke kompromisu, protože Bělehrad podle nich ztratil morální autoritu vládnout nad Kosovem po tvrdých represivních opatřeních prováděných za režimu Slobodana Miloševiče.

"Živí nebo mrtví, Albánci nemohou přistoupit na nic menšího, než je nezávislost Kosova," řekl nedávno předseda kosovského parlamentu v srbské televizi.

"Chceme mezinárodnímu společenství a NATO jasně říci, aby neplýtvaly energií, časem ani penězi, protože jediným pro nás přijatelným řešením je nezávislost Kosova," zdůraznil.

Mezinárodní jednotky v Kosovu ani mise OSN (UNMIK) veřejně nepřipouštějí, že by Armáda za nezávislost Kosova znamenala skutečnou hrozbu. Začali však nedávno vyšetřovat incidenty ozbrojenců hlásících se k této "armádě", kteří nedávno zastavovali a prohledávali auta v jihozápadní části Kosova a jménem své skupiny šířili letáky žádající okamžité vytvoření kosovského státu.

OSN vzhledem k neudržitelnosti nynějšího stavu minulý měsíc rozhodla, že rozhovory o konečném statusu začnou v listopadu. Jednání mezi Srby a Albánci bude zajišťovat formou kyvadlové diplomacie čerstvě jmenovaný vyslanec generálního tajemníka OSN, bývalý finský prezident Martti Ahtisaari. - více zde


Video