Střely AMRAAM pro české gripeny

Střely AMRAAM pro české gripeny - Gripeny, která má česká armáda ve výzbroji od roku 2005, byly dosud vyzbrojeny palubním kanonem Mauser BK 27 ráže 27 milimetrů a od USA armáda získala darem řízené střely krátkého dosahu Sidewinder. | foto: Lubomír Světničkanatoaktual.cz

Armáda testuje novou zbraň pro české gripeny, podívejte se

  • 228
Letectvo dokončuje vojskové zkoušky nejmodernějších raket středního doletu pro nadzvukové stíhačky Jas-39 Gripen. Podívejte se na exkluzivní snímky.

Nové střely s označením AIM-120C-5 AMRAAM má armáda několik týdnů. V těchto dnech experti dokončují vojskové zkoušky, aby mohly být střely ještě letos zařazeny do výzbroje. Nadzvukové stroje Gripen se díky nim stanou plnohodnotnými bojovými stroji.

"Zavedením této rakety do výzbroje získáváme zbraň, která funguje jako odstrašující věc. Je diametrálně odlišná od jiných. Jde o moderní systém, který může pilot používat za hranicí viditelnosti. Je tedy schopna zneškodnit cíl, který pilot vizuálně nevidí," řekl u dříve velitel základny v Čáslavi a jeden z nejzkušenějších pilotů gripenu Petr Mikulenka.

Jak dodal, stíhačky Jas-39 Gripen tak dostanou novou výzbroj, která mnohonásobně zvýší jejich bojové schopnosti.

Střely AMRAAM pro české gripeny K tématu: Máme AMRAAM. A co bude dál?
Analýza

Gripeny, které má česká armáda ve výzbroji od roku 2005, byly dosud vyzbrojeny palubním kanonem Mauser BK 27 ráže 27 milimetrů a od USA armáda získala darem řízené střely krátkého dosahu Sidewinder.

Zatímco se střelami Sidewinder může pilot operovat na vzdálenost několika set metrů, u střel AMRAAM se počítá s přesným zásahem na vzdálenost několika desítek kilometrů. Střela AMRAAM využívá kombinovaného způsobu navedení na cíl. Letoun může zaměřit a zničit víc cílů najednou. Navíc je střela použitelná prakticky za každého počasí.

Střely tohoto typu používá americké vojenské letectvo, námořnictvo a další armády NATO, objednalo je i Maďarsko a Polsko. Rakety jsou na stíhačkách F-15, F-16, F-14 a F/A-18, dále na letounech Eurofighter 2000, německých F-4 a britských strojích Sea Harrier.

Smlouvu o nákupu střel AMRAAM podepsali zástupci České republiky a USA v roce 2005. Za čtyřiadvacet střel by měli vojáci zaplatit 700 milionů korun.


. AMRAAM

Zbraňový systém AMRAAM (Advanced Medium-Range Air-to-Air Missile) byl vyvinut v 80. letech minulého století.

AIM-120 AMRAAM je protiletadlová řízená střela z kategorie Beyond Visual Range. To znamená, že je určena k ničení vzdušných cílu za hranicí jejich přímého vizuálního kontaktu. V praxi to znamená možnost použití střely za všech meteorologických podmínek na takzvané střední vzdálenosti cíle, tedy do 100 kilometrů.

Střela je vybavena kombinovanou naváděcí soustavou. Po odpalu je let řízen inerciálním systémem do předpokládaného bodu střetu s cílem. V koncové fázi se na cíl navádí pomocí vlastní aktivní radarové soustavy.

V současné době je vyráběna její nejmodernější verze AIM-120C-5, která je oproti starším modifikacím A a B vybavena zdokonalenou elektronickou částí a výkonnějším raketovým motorem.

, natoaktual.cz

Den otevřených dveří letiště Náměšť

Ve středu 1. května se na letišti Náměšť poprvé veřejnosti představí nové vrtulníky AH-1Z Viper a UH-1Y Venom. K vidění bude další letecká i pozemní technika.

Mohlo by se hodit

Video