Polní nemocnice

Polní nemocnice - V současnosti je nemocnice i přes rozsáhlé cvičení připravena okamžitě sbalit a vyrazit do Spojených států pomoci v oblastech postižených hurikánem Katrina. Polní nemocnici nabídla Američanům česká vláda. | foto: Lubomír Světnička, natoaktual.cz

Armáda pošle do Pákistánu 30 vojáků

  • 1
Česká armáda posílá 30 vojáků na pomoc Pákistánu, který nedávno zasáhlo silné zemětřesení. Pětadvacet zdravotníků polní nemocnice a pět členů zabezpečovacího personálu bude v zemi působit zhruba dva měsíce.

Česká republika polní nemocnici do oblasti posílá na žádost NATO, misi schválila i česká vláda.

Doprava materiálu a vojáků by měla vyjít na asi 35 milionů korun, které uhradí ministerstvo obrany. Do Pákistánu vojáky dopraví velkokapacitní letadla, jež si armáda objedná u zahraničních přepravců.

Polní nemocnice bude působit ve spolupráci s pákistánskými zdravotnickými zařízeními či společně s jinou zahraniční mobilní nemocnicí. Zatím není jasné, do jaké oblasti země čeští vojáci zamíří.

"Profesionální armáda musí pomáhat lidem v těch nejhorších situacích, kde jiné složky nestačí. To platí také pro katastrofy za hranicemi naší země," citoval mluvčí Andrej Čírtek ministra obrany Karla Kühnla.

Podle ministra mohou pronajatá letadla využít pro přepravu své pomoci do Pákistánu i další spojenecké země.

Severoatlantická aliance otevře další letecký most pro přepravu humanitární pomoci do zemětřesením postiženého Pákistánu. Kromě německé základny v Geilenkirchenu budou letouny s pomocí startovat nově i z turecké základny Inkirlik. - více zde


Video