Armáda nabízí NATO elitní jednotky

  • 2
Praha - Evropští členové Severoatlantické aliance připravují změny ve strukturách NATO. Dva měsíce před podzimním summitem NATO v Praze náměstci ministrů obrany členských zemí aliance a hlavní plánovači ozbrojených sil jednotlivých armád předloží podklady pro specializace svých armád. Právě specializací na různé typy obrany a ochrany chtějí evropské členské státy vyrovnat rozdíl mezi armádami USA a Evropy. Česká republika má již nyní jasno: alianci nabízí elitní jednotku chemiků, polní nemocnici a sledovací systémy.
Vojenští stratégové české armády hovoří jasně: Česká republika se nyní specializuje na protichemickou, protiradiační a protibiologickou obranu a zdravotnictví.

"První specializaci zastupuje posílená protichemická rota, kterou spojenci chválí za účast v operaci Trvalá svoboda v Kuvajtu," informoval náměstek ministra obrany Štefan Füle.

Druhou oblastí specializace, kterou Česká republika již alianci nabízí, je 6. polní nemocnice, která má za sebou několik misí, působila mimo jiné na Balkáně a v Turecku a nyní je v mezinárodních silách ISAF v Kábulu. Třetí oblastí, kterou hodlá česká armáda v blízké době spojencům nabídnout, je podle Füleho mobilní jednotka pasivních sledovacích systémů.

Náměstci ministrů obrany členských zemí NATO a hlavní plánovači ozbrojených sil se sejdou zřejmě v Praze. Podklady ke specializaci mají připravit předem, aby jejich politické vedení mohlo při summitu v listopadu hovořit již o konkrétních návrzích.
Setkání plánují zástupci členských zemí aliance na 9. a 10. září.

Závěry jednání by měli ministři obrany členských zemí aliance schválit na svém následném neformálním setkání ve Varšavě, aby na summitu v Praze mohly být
schváleny konkrétní dokumenty.

Ambicí přitom není určit, která země se bude soustředit na který úkol, ale že specializace je pro budoucí potřeby aliance nutná a potřebná.

Členské státy NATO jsou připraveny na listopadovém summitu v Praze přijmout konkrétní a termínované úkoly pro zdokonalení svých ozbrojených sil, aby byly schopny čelit novým hrozbám a především terorismu. Po zasedání ministrů obrany NATO a Ruska v Bruselu o tom minulý týden informoval generální tajemník NATO George Robertson.

Podle Robertsona kroky jednotlivých zemí mají směřovat k jedinému cíli - posílit schopnost aliance čelit teroristickým útokům. Právě proto se pozornost soustřeďuje jednoznačně na obranu proti chemickým, biologickým, radiologickým a jaderným útokům, na dokonalejší komunikační a informační toky, na lepší koordinaci a sladění sil a na schopnost rychle rozmísťovat a účinně používat bojové jednotky.

Video