Sídlo britského rozhlasu BBC, odkud se v roce 1930 ozvala neuvěřitelná zpráva:...

Sídlo britského rozhlasu BBC, odkud se v roce 1930 ozvala neuvěřitelná zpráva: „Dnes nemáme žádné zprávy“ | foto: Profimedia.cz

Nemáme žádné nové zprávy, hlásil před 90 lety britský rozhlas BBC

  • 15
Před 90 lety, 18. dubna 1930, se z vysílání britské rozhlasové stanice BBC ozvala stěží uvěřitelná zpráva: „Dobrý den, dnes je Velký pátek. A nemáme pro Vás žádné zprávy“. Následoval čtvrthodinový poslech klavírní skladby. Redaktoři BBC podle všeho tenkrát ještě neměli k dispozici dopravní zpravodajství, předpovědi počasí a další součásti zpravodajských relací dnešního světa.

„Když se tehdy nenašel zpravodajský materiál dostatečně zajímavý pro vysílání, nepokusili se redaktoři vyplnit prázdný prosto něčím jiným a hlasatel prostě oznámil, že nejsou žádné zprávy“, komentoval tuto událost Tim Crook v knize Mezinárodní rozhlasová žurnalistika: Historie, teorie a praxe. 

Tuto kuriózní situaci podle něj zavinil zjevný nedostatek novinářského umu ve spontánně amatérské akci.

Toho dne se ovšem v britském impériu přece jen něco přihodilo. Kromě fotbalových zápasů začaly na území tehdejší Indie nepokoje v přístavu Čitágáon (dnes leží v Bangladéši) - na 700 mladých lidí zaútočilo na telegrafní úřad a odpojilo všechny komunikační zdroje města. Ale přihodilo se to až v době, kdy se zpráva o této události už nemohla dostat do večerních zpráv v Londýně.

Samotné rádio BBC svůj den beze zpráv přibližuje takto: V roce 1930 si redaktoři v rozhlase již sami vybírali a editovali zprávy pro své pořady z agentury Reuters a z ostatních zdrojů. K těm patřily i různé vládní úřady. 

BBC šetří, ve zpravodajství zruší 450 míst

Zprávy odtud se do rádia dostávaly většinou ve formě oficiálních oznámení, jako bylo třeba varování před hustou dopravou či rada posílat vánoční pohlednice s předstihem. Nakonec byly zpravodajské relace těmito oznámeními tak přetíženy, že pro ně musel být vytvořen zvláštní pořad a začaly se vysílat mimo skutečné zprávy.

Zároveň se ale objevil tlak ze strany těchto úřadů na ovlivňování obsahu skutečných zpráv. Stalo se tak i v předvečer Velkého pátku roku 1930. Ministerstvo vnitra se tehdy snažilo pozastavit zveřejnění informace o rozhovoru s ministrem. Žádné noviny ho neměly otisknout během Velikonoc, a tak kontaktovali BBC, aby se informace o něm nedostala do večerních zpráv.

Během následujících 24 hodin však příliv jakýchkoliv zpráv - oficiálních i neoficiálních - jednoduše vyschnul. Proto si posluchači na Velký pátek nakonec poslechli tu neuvěřitelnou větu o dni beze zpráv, následovanou hudební čtvrthodinkou.

,

Video