| foto: Mediahub

Týden v médiích: Schizofrenici, mašíblové a jiné zdroje českých novinářů

V české novinařině se nám rozmohl takový ošklivý, a neváhám říci, milí čtenáři, zlá, zlomyslná, nepěkná případ a věc: novináři už nejsou schopni rozpoznat, co je relevantní zdroj a co naprostá (a teď už na to nemám žádnou vhodnou citaci z Cimrmana, leda snad, že bych použil nějaký úderný šrapnel) ptákovina.

Bylo kdysi dobrým zvykem, že novinář běhával od hospody k hospodě, sedával se zajímavými lidmi a doloval z nich příběhy. Občas hospodu vyměnil za parlament, kde byly jeho zdroje místy sice trošku víc nalité, ale za to z nich nezřídka padaly informace použitelné na titulní stranu. Dnes to všechno nahradilo brouzdání po internetu a dělání zpráv z čehokoliv se dá (tahle rubrika to dělá taky, ale tady je to jaksi už v prvním plánu).

A tak tzv. seriozní web cituje nesmysly z bulváru o věštbách dávno mrtvých bulharských stařenek a nejprodávanější bulvární deník Blesk píše články postavené na blogu ženy, která nemá všech pět bostlíků pohromadě.

Každý, kdo se na internetu pohybuje a není redaktor Blesku, už na články Petry Bostlové narazil. Zpravidla se objevují ve facebookové skupina Ezoterické kraviny, kam patří a nikam jinam. Stačí si přečíst dva tři články a každý soudný člověk pochopí, která bije.

Ne tak redaktor Blesku. A co hůř. Článek musel nejen onen redaktor napsat, ale nějaký editor jej musel schválit. A nejspíš nejeden včetně šéfa vydání. To už jsou na tom čeští novináři tak špatně?

Odpovím si sám: ANO (hlavně v tom slově nehledejte žádnou politiku, prosím). Stačí vzpomenout na případ TN.cz, kdy udělali článek z toho, že si nějaká paní vyfotila svá olbřímí prsa a dala je na svůj Facebookový profil (bez bradavek, což Zuckerbergů prošlo). Myslím, že jsme se dostali za hranici, která už moc dál nejde posunout. Během následujících měsíců tak očekávám, že se někde objeví následující články:

Pavláska řídí mimozemšťani. Chtějí přes televizi ovládnout naši mysl.

Lék na rakovinu objeven. Zlé korporace to ale tají.

Dělali na mě pokusy mimozemšťané, říká hodnověrně vypadající muž s vkusnou alobalovou čepičkou na hlavě.

Havel u nás povolil chemtrails.

Kalousek je součástí iluminátského spiknutí.

V očkovacích látkách jsou mikročipy, které nás donutí volit pravdoláskaře.

Ale víte co, může být asi ještě hůř. Třeba, že by Erika Hájková (případně píšící pod svým pseudonymem Erika Magdalena Peprná), autorka těchto báječných článků na Protiproudu,....

…začala psát pro časopis Reflex.

Ups.

A borec na konec? Nostalgik po zaniklém časopise Bravo...


Video